Blinken: Rusko by na Donbas dodalo víc zbraní než Západ Ukrajině

Cvičení ukrajinské armády

Cvičení ukrajinské armády Zdroj: ctk

Náměstek amerického ministra zahraničí Antony Blinken, který je druhým nejvyšším představitelem americké diplomacie, nevidí přínos v možném vyzbrojení ukrajinské armády. V rozhovoru s německou rozhlasovou stanicí Deutschlandfunk totiž prohlásil, že Rusko by mohlo vojenské dodávky snadno přečíslit. Podle Blinkena konflikt nemá vojenské řešení, je proto nadále nutné na Rusko tlačit ekonomickými sankcemi, které úspěch mají.

“(Vladimir) Putin již nemá žádnou hospodářskou kartu, kterou by mohl vynést, aby se za něj národ postavil. Má už jen národní kartu,“ řekl Blinken o Putinových možnostech. „Tu ale musí vynášet neustále, neboť když s tím přestanete, lidé se rozhlédnou a uvidí, co se kolem děje,“ dodal.

V této souvislosti také řekl, že konflikt na východní Ukrajině, kde proti sobě stojí proruští separatisté a ukrajinská armáda, zřejmě nemá vojenské řešení. Pokud ale příměří v Donbasu bude nadále porušováno, poroste tlak na vyzbrojení ukrajinského vojska.

„A vy víte, že je zcela pravdivé, že když kdokoli z nás poskytne Ukrajině zbraně, Rusko to může dorovnat, poté své dodávky zdvojnásobit, ztrojnásobit, zčtyřnásobit,“ řekl. Západ i Kyjev již nyní Moskvu obviňují z toho, že separatistům poskytuje posily a zbraně, Rusko taková obvinění ale důrazně odmítá. Oficiálně připouští, že v řadách povstalců mohou být ruští vojáci, ti zde prý ale působí jako dobrovolníci v rámci své dovolené.

Na vyzbrojení ukrajinské armády opakovaně naléhají republikáni v americkém Kongresu. Prezident Barack Obama v této věci ještě nerozhodl, chce tak učinit až s ohledem na dodržování klidu zbraní. Spojené státy již ale Kyjevu poskytují vojenskou techniku, kterou není možné využít k přímé likvidaci protivníka. Jsou to především neprůstřelné vesty, brýle pro noční vidění a další součásti výstroje.

Tento měsíc by podle dřívějších zpráv USA na západě Ukrajiny začít s výcvikem tamní národní gardy. Reuters dnes ale citoval nejmenovaného amerického vojenského představitele, který termín konání cvičení zpochybnil, neboť Spojené státy ještě neučinily v této věci konečné rozhodnutí.