BMW investuje do výroby elektromobilů v Mexiku

Továrna BMW v mexickém San Luis Potosí

Továrna BMW v mexickém San Luis Potosí Zdroj: BMW

Továrna BMW v mexickém San Luis Potosí
Továrna BMW v mexickém San Luis Potosí
Továrna BMW v mexickém San Luis Potosí
Továrna BMW v mexickém San Luis Potosí
Továrna BMW v mexickém San Luis Potosí
14
Fotogalerie

Automobilka BMW plánuje prodávat do konce roku 2030 více než 50 procent čistě elektrických vozů, s čímž by měla pomoci i nová generace modelů Neue Klasse. Kromě toho ale automobilka také ve velkém investuje do své mezinárodní výrobní sítě. Výrobce rozšíří továrnu v mexickém San Luis Potosí. 

Nedávno společnost ohlásila investici 1,7 miliardy amerických dolarů do rozšíření výroby amerického závodu ve Spartanburgu. Zhruba miliarda přitom půjde právě na přípravu výroby elektromobilů, 700 milionů pak na výstavbu nového montážního centra pro vysokonapěťové baterie ve Woodruffu. Do roku 2030 pak BMW plánuje vyrábět v USA minimálně šest elektrických modelů.

Nyní oznámená investice do výrobního závodu v Mexiku bude o celkové částce 800 milionů eur. Z této částky bude 500 milionů eur určeno na výstavbu nového montážního centra pro vysokonapěťové baterie, které se bude rozkládat na ploše 85 000 m2 v areálu závodu San Luis Potosí.

Tato továrna, která byla uvedena do provozu v roce 2019, nyní vyrábí modely BMW řady 3, řady 2 Coupé a nové M2, a to v některých případech jako jediná továrna pro všechny globální trhy. Továrna přitom vznikala s důrazem na vysokou flexibilitu, takže v karosárně a při montáži budou nutné jen drobné změny.

Specialitou modelu Nene Klasse je však integrace vysokonapěťové baterie přímo do konstrukce vozidla. Závod proto kromě výstavby zahájil i školení personálu. V dubnu se navíc počítá se zahájením druhé směny, která přinese 500 nových pracovních míst. Celkem se tak stávající počet 3000 zaměstnanců v továrně San Luis Potosí do budoucna rozroste o dalších 1000 zaměstnanců.

„První vozy Neue Klasse sjedou z výrobní linky v naší továrně v maďarském Debrecínu v roce 2025, následovat bude hlavní závod v Mnichově. Dalších objemů dosáhneme integrací výroby modelu Neue Klasse do továrny San Luis Potosí od roku 2027,“ uvedl Milan Nedeljković, člen představenstva BMW AG odpovědný za výrobu.

Článek vyšel na Auto.cz >>>