Boeing na Ukrajině sestřelil starší typ našich raket, tvrdí ruská zbrojovka

Vyšetřovatelé sbírají trosky letu MH17 na východě Ukrajiny

Vyšetřovatelé sbírají trosky letu MH17 na východě Ukrajiny Zdroj: ctk/ap

Ruský výrobce protiletadlových raket uvedl, že malajsijský boeing, který se loni v létě zřítil na východě Ukrajiny, sestřelila starší verze rakety Buk, které již firma dávno nevyrábí, avšak které se stále nalézají v ukrajinské výzbroji. Generální ředitel firmy Almaz-Antej Jan Novikov uvedl, že nemůže komentovat, kdo let MH17 sestřelil. Almaz-Antej ale neměl se zkázou boeingu nic společného, a tak byl západními sankcemi postižen nespravedlivě, zdůraznil Novikov.

Kdo zavinil zkázu letu MH17 a smrt 298 lidí 17. července 2014, zůstává předmětem sporů, oficiální vyšetřování ještě neskončilo. Podle Kyjeva a Západu boeing sestřelili proruští separatisté raketou Buk dodanou z Ruska. Separatisté a Moskva tvrdí, že se zkázou civilního stroje nemají nic společného a svalují vinu na ukrajinskou stranu.

Almaz-Antej představil výsledky vlastního vyšetřování, podle kterého raketa prý nemohla být odpálena z města Snižne, obsazeného separatisty, ale z pozic jižně od obce Zaroščenske. Tam se prý nalézaly ukrajinské vládní síly.

Zbrojovka kvůli potřebným výpočtům a analýzám poškození trupu letadla prý poprvé nechala odtajnit charakteristický tvar rozptýlení střepin rakety systému Buk-M1, které ničí zaměřený cíl. Z charakteristických poškození podle firmy vyplývá, že raketa zasáhla boeing z boku.

Systém Buk-M1

Konkrétně byla použita střela 9М38М anebo 9М38М1 s bojovou hlavicí 9М314, anebo 9М314М1, uvedl poradce hlavního konstruktéra zbrojovky Michail Malyševskij. Dodal, že výroba raket pro systém Buk-M1 skončila v roce 1999, ještě před vznikem koncernu Almaz-Antej. Ukrajina ale ještě v roce 2005 měla ve výzbroji okolo tisícovky raket 9М38М1 a objednávala si jejich modernizaci.

Separatisté se od sestřelení boeingu distancovali. „Odpalovací zařízení Buk-M1 a odpovídající rakety jsme v té době vůbec neměli,“ řekl agentuře Interfax náměstek ministra obrany doněckých rebelů Eduard Basurin.

Almaz-Antej je mimo jiné výrobcem protiletadlových raket S-300, které se chystá dodat Íránu. Tým nizozemských vyšetřovatelů se podle agentury AP k tvrzením ruského koncernu odmítl vyjádřit. Nizozemská zpráva o zkáze letu MH 17 se očekává v říjnu.