Boháči na vlně altruismu: vyšší daně chtějí už i Francouzi

Vítězný oblouk v Paříži

Vítězný oblouk v Paříži

Když před několika dny vyzval americký miliardář Warren Buffett vládu své země, aby přestala hýčkat bohaté a poskytovat jim daňové úlevy, snesla se na něj vlna kritiky. Není ale sám. Skupina nejbohatších Francouzů zaslala státu petici, ve které pro sebe žádá zvýšení daní, aby tak Francii pomohla ze současných finančních potíží.

Petici zveřejněnou na stránkách magazínu Le Nouvel Observateur podepsalo 16 boháčů včetně dědičky kosmetické firmy L'Oreal Liliane Bettencourtové čí šéfa ropného koncernu Total Christopha de Margeriea. „Když ohrožují schodek veřejných financí a vyhlídky na zvýšení státního dluhu budoucnost Francie a Evropy a vláda žádá každého o solidaritu, připadá nám nezbytné, abychom se přidali,“ píše se v dokumentu.

Výzva, k níž se připojili i šéf banky Société Générale Frederic Oudea či prezident Air France-KLM Jean-Cyril Spinetta, dodává, že její signatáři jsou odhodláni pomoci systému, který jim přináší mnohé výhody.

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy začal již dříve připravovat některá opatření, která by bohaté zbavila jejich daňových výhod. Vláda by tak příští rok mohla získat pět až deset miliard eur navíc. Rozpočtový ministr Valerie Pecresse nedávno prohlásil, že připravuje novou daň pro bohaté s příjmy nad milion eur ročně. Jak uvedl člen parlamentního rozpočtového výboru Gilles Carrez, dodatečná dvouprocentní daň by se týkala asi 30 tisíc lidí a Francii by přinesla 300 milionů eur.

Sarkozy původně plánoval vybrat navíc příští rok na daních tři miliardy eur, aby tím snížil schodek státního rozpočtu z předpovídaných 5,7 na 4,6 procenta HDP. Po zastavení místní ekonomiky a snížení špičkového ratingu Spojených státu se Francie obává, aby ji nepotkal stejný osud. Francouzský rating je totiž klíčový pro udržení stability v eurozóně.

Šéf firmy Berkshire Hathaway Warren Buffett minulé pondělí prohlásil, že americký Kongres již dlouho „rozmazluje“ miliardáře a že on sám platí procentuálně mnohem nižší daně, než jeho podřízení. Kritici ho ale vzápětí vyzvali, že pokud chce, může státní dluh Spojených států omezit prostřednictvím dobrovolného darů.