Boj o kontrakty v Libyi s postupem povstalců sílí

Libye, ropa

Libye, ropa Zdroj: Wikimedia

Libyjští povstalci se, zdá se, blíží definitivnímu převzetí moci v zemi. S tím, jak pokračuje jejich tažení, začíná také mezinárodní boj o ropné kontrakty. Aktivní je zejména Itálie - tradiční partner severoafrické země. Přijít o lukrativní trh nechce ani Čína, proto se začíná klonit na stranu rebelů. Nervozitu Pekingu vyvolaly výroky povstaleckých vůdců, že nový režim bude při rozdělování kontraktů přihlížet k míře podpory, kterou jednotlivé státy povstalcům během revoluce poskytovaly.

O obnovení kontraktů v Libyi má velký zájem Itálie. Hlavním zahraničním hráčem na poli ropy tam byl dlouhodobě italský koncern ENI. Dohodnuté měl kontrakty na ropu a plyn do roku 2042 resp. 2047. Kromě toho Itálie ve své bývalé kolonii investovala miliardy eur v sektoru obrany a stavebnictví. Řím už proto o obnovení obchodů a o zárukách za investice se zástupci povstalců čile vyjednává.

„Souhlasili, že budou dodržovat všechny smlouvy, včetně těch s italskými společnostmi, za které se Libye zaručila,“ řekl šéf italské diplomacie s poukazem na povstaleckou radu v libyjském Benghází, s níž se prý již dohodl na oživení vzájemných vztahů a široké vzájemné spolupráci. „Itálie má smlouvy s Libyí, ne s Kaddáfím,“ dodal Frattini.

Problémy kvůli podpoře rebelů zřejmě nebude mít ani francouzský Total nebo britská BP. Ztratit zajímavý trh ale nechtějí ani země, které s podporou povstaleckého hnutí přinejmenším váhaly – Rusko, Brazílie a hlavně Čína. Šanci v nové situaci mají naopak noví hráči jako katarská státní ropná společnost.

„Nemáme problém se společnostmi ze západních zemí jako Itálie, Francie a Británie. Asi ale budeme mít politické problémy s Ruskem, Čínou a Brazílií,“ řekl v úterý pro Reuters mluvčí libyjské ropné společnosti AGOCO, která je v rukou povstalců.

Libye, ropaLibye, ropa|Reuters

Čína začíná obracet, přiklání se k povstalcům

Moskva dokonce opatrně připustila, že libyjské podnikatelské aktivity ztratila. Brazílie, která obhajuje hlavně zájmy ropné společnosti Petrobras a stavební skupiny Odebrecht, usilovně tlačí na uznání dřívějších smluv. Čína, která nalila miliardy dolarů do libyjských nalezišť ropy, železnice a telekomunikačních služeb, se dokonce takticky začala stavět na stranu povstalců.

Jde ale i zakázky spojené s obnovou země. Čínské ministerstvo zahraničí v úterý upozornilo generálního tajemníka OSN Pan Ki-muna, že by to měla být světová organizace, nikoli vlády západních států, kdo bude koordinovat účast států při obnově libyjské ekonomiky. Peking zároveň vyzval Libyi k ochraně jeho investic v zemi.

Libye, ropaLibye, ropa|Reuters

Zřejmě zvítězí pragmatismus, Libye nikoho diskriminovat nebude

Vysoce postavený zástupce povstalců pověřený obnovou země Reuters v noci na dnešek obrátil zprvu přísnou rétoriku a sdělil, že povstalecká vláda bude dodržovat všechny ropné kontrakty dohodnuté za vlády Kaddáfího, včetně smluv s čínskými společnostmi. Kontrakty týkající se ropných nalezišť Ahmad Džihání označil za „naprosto nedotknutelné“.

„Všechny zákonné kontrakty budou dodrženy, ať se týkají ropy, plynu nebo jiných sektorů. Kontrakty byly domluvené otevřeně a o jejich rušení nemůže být řeč,“ uvedl Džihání.

Dodržování smluv uzavřených za Kaddáfího éry novou vládou ustavenou povstalci po případném Kaddáfího pádu dnes podle agentury AFP slíbil také koordinátor pro činnost libyjské povstalecké rady ve Velké Británii.

Libye má největší zásoby ropy v Africe a před zahájením občanské války těžila asi 1,6 milionu barelů denně, zhruba dvě procenta světové produkce. Podle ankety agentury Reuters u analytiků bude trvat až rok, než se libyjská těžba dostane alespoň na milion barelů denně, a až dva roky potrvá obnovení těžby na předválečnou úroveň.