Bojkot Eura? Ukrajině kvůli Tymošenkové státníci odříkají

Julia Tymošenková

Julia Tymošenková Zdroj: ctk

Kvůli věznění někdejší ukrajinské premiérky Julije Tymošenkové stále více evropských státníků vzkazuje ukrajinským politikům, že jejich zemi v nejbližší době nenavštíví. Prezident Václav Klaus z politických důvodů odřekl svou účast na květnovém summitu na Jaltě, šéf Evropské komise José Barroso podle své mluvčí vzhledem k současné politické situaci na Ukrajině neplánuje jet na mistrovství Evropy ve fotbale pořádané Ukrajinou a Polskem.

Bojkot politické účasti na mistrovství nevylučuje ani český premiér Petr Nečas. Kyjev na podobná oznámení reaguje odmítavě.

Kyjev na podobná oznámení reaguje odmítavě.“Doufám, že jde jen o mediální kachnu,“ řekl mluvčí ukrajinského ministerstva zahraničí Oleh Vološyn v reakci na informace týdeníku Der Spiegel, podle kterého německá kancléřka Angela Merkelová zvažuje, že pokud nebude vězněná ukrajinská expremiérka Julija Tymošenková propuštěna, doporučí svým ministrům, aby na fotbal na Ukrajinu nejezdili. Vološyn německým politikům vzkázal, že by v případě bojkotu šampionátu oživili metody z dob studené války. Mistrovství Ukrajinci spolu s Poláky pořádají od 8. června.

Západu dělá starosti osud Tymošenkové, kterou soud loni na podzim poslal na sedm let do vězení za to, že v roce 2009 podepsala pro Ukrajinu údajně nevýhodnou smlouvu o dodávkách ruského plynu. Západní politici rozsudek nad nyní opoziční političkou kritizují jako politicky motivovaný.

To, že Ukrajina získala pořadatelství evropského fotbalového šampionátu, o víkendu obhajoval šéf UEFA Michel Platini. „To jsme ho Ukrajině neměli dávat, protože tam není všechno tak stabilizované jako v západoevropských demokraciích? To není žádné řešení,“ tvrdí Platini. Proti bojkotu sportovních akcí je i předseda německého olympijského svazu Thomas Bach. V minulosti, například v roce 1980 během letní olympiády v Moskvě, se podle něho ukázalo, že takové protesty nemají smysl.

Český premiér Nečas podle serveru Aktuálně.cz prohlásil, že „represe vůči vězněné bývalé ukrajinské premiérce Juliji Tymošenkové vyvolávají znepokojení. Pokud se tato situace nezmění, nabízí se jako legitimní otázka, zda se účastnit z pozice premiéra a členů vlády fotbalového mistrovství Evropy na Ukrajině.“

Evropští politici kvůli věznění Tymošenkové odříkají účast na summitu zemí střední a východní Evropy, který se má konat příští měsíc v Jaltě. Nepřijede tam prezident Německa Joachim Gauck nebo Václav Klaus. Nebudou tam ani prezidenti Rakouska a Slovinska, ti mají podle svých mluvčích jiný program. Na Krym naopak dorazí slovenský prezident Ivan Gašparovič. Podle šéfa slovenské diplomacie Miroslava Lajčáka je lepší využít summitu k „vyříkání si sporných bodů“.

Český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg upozornil, že pokud by se výrazně zhoršil zdravotní stav Tymošenkové, znamenalo by to oslabení pozice Ukrajiny v Evropě. Vězněnou političku trápí problémy s páteří, má vyhřezlou ploténku. V posledních dnech údajně navíc drží hladovku na protest proti politickým represím v zemi a fyzickému týrání, jemuž je údajně vystavena. To měly doložit i fotografie, na nichž má modřiny na rukou a podbřišku. Nicméně zástupce ukrajinské generální prokuratury Vadim Horan dnes řekl, že rozmístění modřin nasvědčuje tomu, že vznikly následkem mačkání a tlaku na tupé tvrdé předměty nebo po srážce s nimi, ale rozhodně ne po úderu pěstí. „K jejich vzniku také stačila nevelká fyzická síla,“ dodal.