Bojovníci Islámského státu jsou připraveni vést chemickou válku

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk/ap

Bojovníci Islámského státu prý poprvé použili koncem června v severovýchodní Sýrii proti bojovníkům kurdských milicí zatím blíže neupřesněný jedovatý plyn, uvedly kurdské milice, které v Sýrii bojují proti IS, a Syrská organizaci pro lidská práva (SOHR), která sídlí v Londýně a monitoruje situaci v Sýrii prostřednictvím sítě svých aktivistů v terénu. Podle obou zdrojů nasadili bojovníci IS neznámou toxickou látku také proti pozicím kurdských bojovníků v Iráku.

Kurdské milice hrají významnou roli v boji proti radikálům z IS v Sýrii i v Iráku, kde islamisté obsadili rozsáhlé oblasti. Dobyté území prohlásili za součást přeshraničního „chalífátu“, který se snaží vytvořit pro nadvládu nad všemi muslimy. Chemický útok na kurdské milice v Iráku spáchali údajně radikálové z IS 21. nebo 22. června. Projektil s „tekutou chemikálií“ prý vypálili na kontrolní stanoviště kurdských pešmergů (bojovníků) u přehrady v Mosulu. „Vlastnosti a klinické účinky použité chemické látky odpovídají chlóru,“ uvádí se v prohlášení, vydaném podle prvních poznatků kurdskými a zahraničními experty.

Kurdští bojovníci v Sýrii se stali terčem útoků jedovatým plynem 28. a 29. června, řekl agentuře Reuters mluvčí kurdských milicí Redur Xelil. Bojovníci IS podle něj ostřelovali „podomácku vyrobenými chemickými projektily“ město Hasaká, které je správním střediskem stejnojmenné provincie, a pozice kurdských milicí severovýchodně od něj u města Tal Brak.

Druh použitého plynu zatím nebyl určen. Použití chemické látky prošetřují kurdské síly s pomocí britských expertů, uvedl mluvčí milic. Žádný z bojovníků, kteří byli zasaženi plynem, nezemřel, protože byli rychle převezeni do nemocnice, dodal.

V prohlášení kurdských milicí, z něhož cituje Reuters, se uvádí, že kurdské síly v Sýrii v uplynulých čtyřech týdnech zabavili bojovníkům IS plynové masky používané v průmyslových provozech. To je podle kurdských milicí důkaz, že bojovníci IS „jsou připraveni a vybaveni na vedení chemické války“ v daném sektoru.

Kurdům v Sýrii pomáhá mezinárodní koalice, která vede nálety na pozice IS. Tato radikální organizace obsadila rozsáhlé oblasti na severu Sýrie a Iráku.

Také organizace SOHR podle Reuters uvedla, že má poznatky o tom, že Islámský stát použil 28. června v severovýchodní Sýrii nějaký jedovatý plyn.