Boris Johnson překvapil, o křeslo premiéra se ucházet nebude

Boris Johnson

Boris Johnson Zdroj: ctk

Někdejší starosta Londýna a jeden z největších zastánců vystoupení Spojeného království z Evropské unie Boris Johnson se nebude ucházet o vedení Konzervativní strany a tedy ani o post britského premiéra. Johnson to oznámil na dnešní tiskové konferenci krátce před polednem místního času (13:00 SELČ), do kdy byl termín pro uzavření kandidátky. Analytici, média i sázkové kanceláře bývalého starostu předem považovali za jednoho z favoritů klání.

„Po konzultacích s kolegy a s ohledem na situaci v parlamentu jsem dospěl k závěru, že tou osobou nemohu být já,“ řekl Johnson o premiérské kandidatuře.

Johnsonovi v uplynulých dnech vyjádřila pro případnou kandidaturu podporu řada předních konzervativců. Do středy mezi nimi byl i nynější ministr spravedlnosti Michael Gove. Ten ale dnes oznámil, že Johnson není schopen zemi v nynější situaci vést, proto se o premiérský post bude ucházet sám. Johnson zatím Goveův krok nekomentoval.

Je třeba znovu stmelit zastánce a odpůrce brexitu

Někdejší londýnský starosta za nejdůležitější krok nyní považuje opětovné stmelení zastánců a odpůrců unijního členství. „Toto je šance ke sjednocení naší strany a rovněž ke sjednocení naší země a naší společnosti,“ řekl Johnson. Dodal, že si přeje takovou vládu, která bude spravedlivá a která bude investovat do rozvoje mladých lidí.

Boris Johnson - známý provokatér i úspěšný politik
- V květnu 2008 byl zvolen starostou Londýna a svou funkci těsně obhájil i v roce 2012, kdy se v Londýně konaly olympijské hry. Letos se rozhodl neusilovat o třetí mandát a věnovat se jiným funkcím v rámci své Konzervativní strany. Jeho nástupcem byl zvolen labourista Sadiq Khan, který se stal prvním muslimským starostou britské metropole.
- Johnson, jehož poznávacím znamením jsou bujné blonďaté vlasy, patří díky svému vtipnému a sebeironizujícímu vystupování k nejpopulárnějším osobnostem nejen britské Konzervativní strany. Již několik let se o něm spekuluje jako o možném nástupci Davida Camerona. Tyto hlasy nyní zesílily po referendu, ve kterém se Britové vyslovili pro vystoupení z unie a po kterém Cameron oznámil, že na podzim odstoupí. Dnes ale Johnson oznámil, že kandidovat na šéfa konzervativců a na premiéra nebude.
- Johnson byl jednou z hlavních postav tábora podporující brexit. Před referendem řekl, že má obavy, že se unie může vymknout demokratické kontrole a že ohrožuje suverenitu Británie. V minulosti vyjádřil několikrát loajalitu vůči Cameronovi, přestože v některých otázkách s ním otevřeně nesouhlasil. Podepsal dopis více než 80 britských euroskeptických poslanců, kteří Camerona vyzvali, aby bez ohledu na výsledek referenda zůstal ve funkci.
- Johnson, celým jménem Alexander Boris de Pfeffel Johnson, se narodil 19. června 1964 v New Yorku v bohaté a vážené rodině. Jak říká, v jeho žilách koluje kromě anglické také francouzská, turecká a německá krev. Jeho otec byl poslancem za konzervativce a pracoval v Evropské komisi či Světové bance. Vzdělání získal Johnson, o kterém média píší často jen jako o „Borisovi“, již v Británii. Vystudoval prestižní soukromou školu Eton a Oxford.
- Kariéru zahájil jako novinář, který se ze zpravodaje londýnských Timesů a deníku The Daily Telegraph vypracoval na šéfredaktora konzervativního magazínu The Spectator.
- Jako novinář získal několik ocenění a proslul kontroverzními komentáři, euroskeptickými postoji a například podporou války v Iráku. V roce 2001 byl zvolen do parlamentu, ale poté se jeho politická kariéra občas ocitla v ohrožení. V roce 2004 se stal poprvé členem stínového kabinetu, o místo ale tento podruhé ženatý otec šesti dětí přišel kvůli tomu, že tajil románek s kolegyní ze Spectatoru.
- Do stínového kabinetu, již pod vedením Davida Camerona, se vrátil v prosinci 2005. Byl jím do července 2007, kdy oznámil, že se chce stát starostou Londýna.
- Náruživý cyklista Johnson je autorem řady knih, ale i skandálních výroků. Kritiku například sklidil za svůj výrok o tom, že „Napoleon, Hitler, zkoušeli to různí lidé a vždy to skončilo tragicky… Evropská unie se snaží dělat totéž, i když odlišnými metodami.“ Johnson ale nešetří ani sebe: „Pod mou pečlivě udržovanou fasádou užvaněného šaška se neskrývá nic jiného než užvaněný šašek.“

V reakci na komentář amerického prezidenta Baracka Obamy, který varoval, že Británie se po odchodu z EU ocitne na konci fronty k unijní dohodě o volném obchodu s USA, Johnson prohlásil, že Spojené království naopak tuto frontu povede.

Konzervativce nyní čeká volba nového předsedy strany, který na podzim v čele vlády nahradí odcházejícího premiéra Davida Camerona. Vedle Govea kandidaturu ohlásili náměstkyně ministryně energetiky Andrea Leadsomová, ministryně vnitra Theresa Mayová, ministr pro zaměstnanost a penzijní reformu Stephen Crabb a někdejší ministr obrany Liam Fox.

O post britského premiéra se ucházejí euroskeptici i zastánci EU
Stephen Crabb (43)

- Od letošního března je ministrem pro zaměstnanost a penzijní reformu, předtím byl od července 2014 ministrem pro záležitosti Walesu.

- Crabb se narodil ve skotském Inverness, když mu bylo osm, odešel s matkou od násilnického otce a se dvěma bratry vyrůstali v obecním bytě ve Walesu. Přežívali jen díky podpoře známých a církve. S červeným diplomem vystudoval politologii na Bristolské univerzitě a má titul MBA z Londýnské obchodní školy. Kdysi údajně pracoval jako dělník v newportských docích a přespával ve stanu. Právě jeho původ a životní osudy jsou jedním z důvodů, proč je Crabb dlouhodobým favoritem na nejvyšší pozici.

- Po studiích vstoupil ke konzervativcům. V rámci strany se angažoval v otázkách lidských práv a v pomoci trpícím v zemích jako je Barma, Rwanda nebo Sierra Leone. V roce 2005 byl zvolen do parlamentu a svou pozici uhájil s přehledem i v následujících volbách. V roce 2012 se začal věnovat na jedné z nižších vládních pozic záležitostem Walesu a v roce 2014 se stal ministrem pro záležitosti Walesu.

- Byl pro setrvání v unii, ale požaduje reformu obchodní politiky a deregulaci v určitých oblastech.

- Milovník rugby, jehož poznávacím znamením je pochroumaný nos právě z jednoho ze zápasů, je ženatý, s Francouzkou Béatrice mají dvě děti.
Liam Fox (54)

- Bývalý ministr obrany, kterým byl od května 2010 do října 2011. Z funkce odstoupil kvůli podezření, že zneužil svůj úřad, když dovolil svému příteli, aby byl přítomen oficiálním schůzkám včetně zahraničních.

- V letech 2003 až 2005 byl předsedou Konzervativců a v roce 2005 byl Cameronovým rivalem v souboji o vedení Konzervativní strany. Již tehdy hovořil o tom, že by Británie měla odejít z EU. S Cameronem neměl podle britských médií vždy nejlepší vztahy. Patří k pravicovému křídlu konzervativců a bývá považován za „jestřába“. Byl jedním z vůdců kampaně pro brexit, ocenil, že Británie se nyní rozhodla „změnit kurz svých dějin“.

- Narodil se 22. září 1961 ve Skotsku. V roce 1983 vystudoval lékařskou fakultu v Glasgowě. Po studiích nějaký čas provozoval praxi praktického lékaře. V roce 1992 byl zvolen do parlamentu. Poté prošel řadou vládních a parlamentních funkcí a byl stínovým ministrem zahraničí či obrany. Hlasoval pro účast Británie ve válce s Irákem a též podporoval misi Británie v Afghánistánu.

- V roce 2005 se oženil s lékařkou Jesme Bairdovou.
Michael Gove (48)

- Od loňského května je ministrem spravedlnosti.

- Byl jedním z vůdců kampaně za odchod Británie z EU, jako jeden z hlavních důvodů pro vystoupení uváděl nekontrolovanou imigraci. V jednom z rozhovorů, které poskytl před referendem, přirovnal ekonomické experty varující před negativními důsledky brexitu k nacistickým propagandistům, kteří ve 30. letech použili 100 německých vědců, aby tvrdili, že se Albert Einstein mýlí. „Když kampaň Leave (odejít) přirovnává nezávislé odborníky a ekonomy k sympatizantům nacistů, tak myslím, že to přehnali,“ řekl Cameron.

- Gove ale podepsal dopis více než 80 britských euroskeptických poslanců, kteří Camerona vyzvali, aby bez ohledu na výsledek referenda zůstal ve funkci. „Je mnoho lidí, kteří by to mohli dělat. Se mnou nepočítejte,“ prohlásil Gove před referendem v reakci na spekulace o tom, že by mohl Camerona nahradit v čele vlády.

- Narodil se 26. srpna 1967 v Edinburghu, vyrůstal v Aberdeenu. Na jedné z kolejí Oxfordu vystudoval angličtinu a poté působil jako novinář. V roce 2005 byl poprvé zvolen do parlamentu a o dva roky později se poprvé stal členem stínové vlády. V letech 2010 až 2014 byl ministrem školství a svými reformami byl jedním z nejvýraznějších členů kabinetu.
Andrea Leadsomová (53)

- Bývalá tajemnice na ministerstvu financí je od loňského května náměstkyní ministryně energetiky a klimatických změn. Od roku 2010 je poslankyní.

- Na univerzitě ve Warwicku vystudovala politické vědy a před vstupem do politiky pracovala v bankovnictví, například v bance Barclays.

- Patřila do tábora zastánců brexitu. „Toto rozhodnutí jsem neudělala rychle ani snadno, protože jsem mnoho let prosazovala reformu uvnitř Evropy,“ řekla například. Je vdaná, má tři děti.
Theresa Mayová (59)

- Od května 2010 je ministryní vnitra, ve funkci zůstala i po loňských volbách. Hned první měsíc ve funkci prošla po střelbě v hrabství Cumbria, při které zahynulo 13 lidí, první vážnou zatěžkávací zkouškou. V srpnu 2011 musela čelit nejhoršímu pouličnímu násilí od osmdesátých let v Londýně a v uplynulých letech se musela potýkat převážně s migrační krizí. Na jednáních vždy hájila politiku své vlády, která byla proti rozdělení uprchlíků do zemí unie podle kvót. Kritiku unijních představitelů loni vyvolaly její výroky o tom, že běženci zachycení na moři by měli být vraceni zpět i proti své vůli.

- Byla pro členství v EU, ale držela se stranou kampaně.

- Narodila se 1. října 1956 ve městě Eastbourne v hrabství Východní Sussex na jihovýchodě Anglie. Na jedné z kolejí Oxfordu vystudovala geografii a v 70. a 80. letech pracovala ve finančnictví, například v centrální bance. V letech 1986 až 1994 byla členkou městské rady v jednom z londýnských obvodů.

- V roce 1997 byla zvolena do parlamentu, v letech 2002 až 2003 byla jako první žena v historii předsedkyní Konzervativní strany. Byla členkou několika stínových vlád konzervativců a v květnu 2010 se stala ministryní vnitra a pro záležitosti žen a rovné příležitosti. Od roku 2012 byla již jen ministryní vnitra. Při nástupu do funkce jí britský tisk častoval přívlastky jako vyrovnaná nebo bystrá.

- Mayová je vdaná, nemá děti.