Británie: Pokud se v Libyi zhorší situace, pošleme tam jednotky

Philip Hammond

Philip Hammond Zdroj: ctk

Britský ministr zahraničí Philip Hammond nevyloučil, že Británie a její spojenci by mohli vyslat své vojáky do Libye i bez vyzvání tamní vlády, pokud by se výrazně zvýšila hrozba ze strany Islámského státu (IS). V rozhovoru pro deník The Daily Telegraph ale Hammond dodal, že Libye, v níž se nyní vláda národní jednoty snaží obnovit pořádek, nejspíš o cizí vojenskou intervenci nepožádá.

Situace v Libyi bude pravděpodobně jedním z témat, o kterých budou v pondělí v německém Hannoveru jednat lídři Francie, Británie, Itálie a Německa s americkým prezidentem Barackem Obamou. Šéf Bílého domu během státní návštěvy Británie tento víkend uvedl, že Západ je „více než připraven“ pomoci Libyi s investicemi pro zajištění bezpečnosti na hranicích a rovněž je připraven podpořit zemi v úsilí o „vyhnání teroristů“.

Prezident USA nedávno přiznal, že postup v Libyi po svržení tamního vůdce Muammara Kaddáfího v roce 2011 vidí jako své selhání. Vojenská intervence prostřednictvím leteckých úderů v Libyi podle něj byla správná, chybou však prý bylo, že neexistoval dostatečně precizní plán, podle kterého by se v zemi po svržení diktátora postupovalo. Už dříve hlava USA kritizovala Británii a Francii za to, že se v zemi po ukončení vojenských operací dále neangažovaly.

Libye se po Kaddáfího smrti ocitla v chaosu a dodnes tam spolu bojují znepřátelené povstalecké frakce, část území ovládají různé radikální skupiny, včetně IS. Vláda národní jednoty, která působí v Tripolisu, se nyní snaží v zemi obnovit pořádek.

Západ chce Libyi pomoci také kvůli hrozící migrační krizi. Pro běžence totiž kvůli březnové dohodě EU a Ankary přestává být atraktivní cesta do Evropy přes Řecko a o něco větší ruch tak nyní panuje na trasách přes Středozemní moře, kudy míří běženci zejména z Egypta a Libye do Itálie. Minulý víkend se ve Středozemním moři utopilo kolem 500 migrantů.