Británie připouští zásah v Sýrii i bez OSN, Rusko to kritizuje

Syrské město Aleppo (ilustrační foto)

Syrské město Aleppo (ilustrační foto) Zdroj: Radek Pavlovic

Západ by mohl reagovat na nedávný chemický útok v Sýrii i bez jednomyslné podpory Rady bezpečnosti OSN. Prohlásil to britský ministr zahraničí s tím, že OSN prý nepřijala zodpovědnost za syrskou krizi. Intervenci v Sýrii bez OSN ostře kritizuje Rusko. Podle Kremlu by šlo o hrubé porušení mezinárodního práva.

„Je možné reagovat na chemické zbraně bez úplné jednoty v Radě bezpečnosti OSN? Tvrdím, že ano, protože by jinak nebylo možné reagovat na takové ohavnosti a takové zločiny,“ prohlásil dnes William Hague v rádiu BBC. „Rada bezpečnosti OSN nebyla ohledně Sýrie jednotná, upřímně řečeno - neplnila své povinnosti vůči Sýrii, jinak by byla lepší šance tento konflikt už dávno ukončit,“ dodal.

Jakákoli ostřejší usnesení Rady bezpečnosti OSN proti režimu v Damašku dosud blokuje Čína a Rusko. Kreml prohlásil, že intervence v Sýrii bez podpory Rady bezpečnosti OSN by bylo hrubé porušení mezinárodního práva.

Za chemickým útokem je pravděpodobně Asadův režim, tvrdí Bílý dům

Po údajném chemickém útoku poblíž Damašku, který si prý vyžádal stovky mrtvých, Rada bezpečnosti OSN naléhavě vyzvala k vyšetření incidentu. V orgánu, v němž mají právo veta Rusko a Čína, tedy země stranící spíše režimu Bašára Asada, se ale nenašlo dost hlasů k jeho odsouzení. Británie patří k nejhorlivějším zastáncům „tvrdé odpovědi“.

Ke kritikům syrského režimu se přidaly také Spojené státy. „Na základě počtu obětí, svědectví a dalších skutečností je velmi pravděpodobné, že chemické zbraně použil proti civilistům právě vládnoucí režim Bašára Asada,“ zaznělo z Bílého domu s tím, že útok byl zřejmě proveden za pomoci raket, které rebelové nemají k dispozici.

Asad však v rozhovoru pro ruský tisk popřel, že by za incidentem stály jeho síly.

Turecko půjde do aliance proti Sýrii

Turecký ministr zahraničí Ahmet Davutoglu v rozhovoru pro dnešní vydání tureckého listu Milliyet upozornil, že Ankara je připravena se zapojit do koalice zemí, které by proti Sýrii Zasáhly. I podle něj by to šlo beze shody v OSN.

Podle agentur zamířili dnes dopoledne na místo chemického útoku inspektoři OSN, aby je prozkoumali. Po několikadenních průtazích k tomu teprve v neděli dostali povolení od syrských úřadů. Neznámí odstřelovači v Sýrii jedno z vozidel konvoje inspektorů OSN zasáhli. Zasažené vozidlo bylo poškozeno, inspektorům se však nic nestalo.