Británie proti Bruselu: Podporu bankovní unie od nás nečekejte

George Osborne

George Osborne Zdroj: profimedia.cz

Británie dnes rozhodně odmítla vstoupit do jakéhokoli typu bankovní unie, jejíž plány tento týden navrhla Evropská komise. Naopak, v případě jejího vzniku bude požadovat záruky ochrany svého finančního sektoru. BBC Radio 4 to řekl ministr financí George Osborne. Myšlenku sjednocení bankovního dohledu a společného krytí ztrát evropských bank podporují i ECB a MMF - podle nich to současná krize eura vyžaduje. Proti jsou s Británií i Češi, vyhýbavě se k plánu zatím staví Němci.

„Není představitelné, aby se Británie stala součástí jakékoli bankovní unie eurozóny,“ řekl Osborne. „Myslím, že pokud taková bankovní unie vznikne, Británie bude požadovat určité záruky,“ dodal.

Osborne v této souvislosti vyjádřil podiv nad vymýšlením dalekosáhlých plánů bankovní unie jako prostředku k záchraně bank v zemích jako Španělsko, když právě k tomu účelu si eurozóna založila záchranné fondy EFSF a ESM.

„Když zakládali neohrabaně pojmenovaný záchranný fond EFSF, jednou z věcí, které měl on a jeho stejně neohrabaně nazvaný nástupce ESM dělat, bylo podporovat bankovní systémy eurozóny. Musíme proto zajistit, aby se tyto mechanismy aktivovaly,“ řekl britský ministr financí.

Británie se vždy bránila snahám Bruselu vnutit jí vnější kontrolu nad svým sektorem finančních služeb, který se na ekonomice země podílí téměř deseti procenty. Osborne řekl, že k jakýmkoli významným krokům k centralizovanému pojištění bankovních vkladů v EU bude zapotřebí změnit smlouvu o EU, což by musel schválit i Londýn.

Bankovní unii není nakloněné ani Česko

Velká Británie má v řešení krize eura specifické postavení – není v eurozóně, a proto její mnohdy kritické postoje členské země dráždí. Je to ale významná ekonomika a s eurozónou je úzce provázaná.

S britskými postoji jsou v poslední době často zajedno čeští představitelé. Česká republika, která se spolu s Británií odmítla přihlásit v prosinci k paktu o centralizaci rozpočtového dohledu, s myšlenkou bankovní unie rovněž nesouhlasí. Premiér Petr Nečas upozornil, že dohled nad bankami v Česku nyní kvalitně vykonává Česká národní banka.

„Nevidíme důvod v této věci něco měnit. Jsme přesvědčeni, že velmi kvalitní dozor České národní banky by neměl být rozpliznut do nějakého celoevropského dozoru,“ řekl Nečas.

Podporu nemá plán jistou ani v Německu. Němci jsou podezřívaví vůči návrhům na fiskální nebo bankovní unie, které by znamenaly, že by Německo neslo většinu nákladů na ztráty bank v jiných zemích.

Brusel ve čtvrtek navrhl zvýšení pravomocí bankovního dohledu a další kroky k integraci bankovních systémů v EU, které k bankovní unii otevírají dveře. Ta má být centrálním bodem protikrizových plánů, o nichž bude na konci června jednat summit EU.