Británie sníží skleníkové emise o 57 procent, brexit cíl nezmění

Znečištěné ovzduší v Londýně

Znečištěné ovzduší v Londýně Zdroj: David Holt, Flickr.com (CC BY-SA 2.0)

Nehledě na výsledek referenda o členství v Evropské unii, bude Velká Británie pokračovat ve snižování emisí skleníkových plynů. Londýnská vláda schválila pátý uhlíkový rozpočet, kterým by země v roce 2032 měla snížit skleníkové emise o 57 procent oproti roku 1990. Kabinet tak dal na názor expertů, že redukci emisí ve třicátých letech je nutné zvednout z původně plánovaných 50 procent.

Ve srovnání s Evropskou unií, která si stanovila cíl snížit emise do roku 2030 o 40 procent, jde Británie dál. Jenže pořád není jisté, jestli se i po vystoupení z EU země účastní evropského trhu s emisními povolenkami. Mezi experty převládá přesvědčení, že Británie půjde ve stopách Norska, Islandu a Lichtenštejnska, které sice nejsou členy unie, ale jejich podniky musejí nakupovat evropské emisní povolenky.

Trh s povolenkami toto přesvědčení zatím nesdílí. Po referendu se cena povolenek propadla pod pět eur a je nejníže od jara 2014. Od konce loňského roku se povolenky zřítily skoro o polovinu. Při této ceně nemůžou plnit původní cíl, tedy motivovat firmy k přechodu na nízkoemisní technologie. „Technická analýzy naznačuje, že cena povolenek je přeprodaná a je prostor pro korekci směrem vzhůru. V případě externích šoků však cena nemusí tyto signály respektovat,“ uvádí Daniel Ošťádal, analytik obchodníka s povolenkami Vertis.

Unie právě pracuje na reformě trhu s povolenkami, která by měla platit v roce 2020, kdy by už Británie nemusela být jejím členem. Právě Britové původně chtěli reformu dokončit během svého předsednictví příští rok. Jenže z toho nejspíš sejde. Lidé obeznámení s jednáním tvrdí, že zatím se na harmonogramu reformy nic nemění. Letos by měla být hotová pozice členských států a v létě příštího roku začne jednání s Evropským parlamentem.

Přípravu reformy by neměla zkomplikovat ani rezignace Iana Duncana, který v EP připravoval pozici parlamentu pro nadcházející jednání.

„Žádná politická frakce nechce reformu zdržet. Po Duncanovi nastoupí nový zpravodaj, který vypořádá připomínky ke zprávě a dotáhne ji do konce,“ říká český europoslanec Pavel Poc. Evropská komise má podle expertů propočítané obě varianty – jak s Británií, tak i bez ní.

Brexit ovlivní emisní cíle
Britský odchod z EU zasáhne snižování skleníkových emisí po roce 2020, které nespadají pod trh s emisními povolenkami. Evropská komise by měla představit plán pro redukci těchto emisí 20. července. Británie patří k zemím, které měly přispět k unijnímu cíli více, než by odpovídalo jejich velikosti. Když nebude v EU, dopadne snaha o boje s klimatickou změnou více na ostatní státy. Komise má měsíc na to, aby vše znovu propočítala.