Británie: Teroristé se pokusí získat zbraně hromadného ničení

Cameron

Cameron Zdroj: ctk

Teroristické skupiny jako Islámský stát či Al-Káida se pokusí získat chemické, biologické a radioaktivní bojové prostředky. Tvrdí to britská vláda v dokumentu, v němž premiér David Cameron britskému parlamentu představil a zdůvodnil strategii obrany a národní bezpečnosti na příštích pět let. V případě velkého atentátu v Británii má být podle plánu připraveno ihned pomoci policii deset tisíc vojáků. Podle vlády ale prvořadým terčem teroristů zůstávají civilní dopravní letadla.

Cameron poslancům oznámil, že jeho vláda chce zvýšit v příštích deseti letech výdaje na armádu a rozvědky o 12 miliard liber (462 miliard korun), tedy zhruba o sedm procent. Plán má zajistit schopnost britské reakce na řadu hrozeb, především na vzestup radikálního hnutí Islámský stát (IS), krizi na Ukrajině a na kybernetické útoky. Cameron předeslal, že ve čtvrtek bude v parlamentu obhajovat britské údery proti IS v Sýrii.

„Vraždy v ulicích Paříže nám připomněly, že drsný Islámský stát není nějaký tisícovky kilometrů vzdálený problém. Je to přímá hrozba pro naši bezpečnost doma i v zahraničí,“ prohlásil podle Reuters Cameron.

Islámský stát není nějaký tisícovky kilometrů vzdálený problém. Je to přímá hrozba pro naši bezpečnost doma i v zahraničí

Premiér oznámil, že Británie během příštích deseti let zvýší výdaje na vojenský materiál na 178 miliard liber (6,8 bilionu korun). Peníze mají jít například na nákup devíti vojenských letounů Boeing P-8 Poseidon, které jsou určeny mimo jiné k protiponorkovému boji nebo k průzkumu.

První dva boeingy začnou sloužit v roce 2018. Británie také obmění jaderné ponorky a vyzbrojí se novými fregatami a dálkově ovládanými stroji (drony) typu Protector. Británie do roku 2025 vytvoří dvě „úderné brigády“ rychlého nasazení, každou o síle 5000 mužů, a prodlouží životnost letounů Typhoon o deset let do roku 2040.

Po více než týdnu od teroristických útoků v Paříži se 130 oběťmi na životech britský premiér zavítal do Francie. Po jednání s francouzským prezidentem Françoisem Hollandem řekl, že Británie by se měla zapojit do úderů na cíle IS v Sýrii. Oba politici také zdůraznili nutnost zintenzivnění boje proti IS, který se k útokům v Paříži přihlásil.