Británie zhoršila hospodářský výhled

Velká Británie

Velká Británie

Velká část Evropy směřuje k recesi, pro záchranu Británie před dluhovou bouří uděláme vše, co se dá, slíbil ministr financí George Osborne. “V současnosti přijímáme rozsáhlý plán, jak se vypořádat se všemi možnými dopady krize eura,” dodal ministr a oznámil, kde bude nutné šetřit. Škrty dopadnou především na zaměstnance veřejného sektoru.

Úřad pro rozpočtovou zodpovědnost připustil, že hospodářský růst v letošním a příštím roce bude výrazně nižší, než se dosud čekalo. Prognózu na rok 2011 snížil z 1,7 procenta na 0,9, na rok 2012 dokonce z 2,5 procenta na 0,7.

Zaměstnanci veřejného sektoru, jejichž mzdy jsou do roku 2013 zmraženy, se ani poté velkého platového zvýšení nedočkají. Po následující dva roky by jim měly růst maximálně o procento ročně. Británie si podle Osborna nemůže dovolit dvouprocentní růst. Takto se ušetří více než miliarda liber, dodal.

Podle úřadu bude také nutné výrazně snižovat stavy veřejných zaměstnanců, do roku 2017 o více než 700 tisíc. Dříve se hovořilo o rušení zhruba 400 tisíc míst. Důchodový věk vzroste na 67 let do roku 2026, oznámil ministr. Tato prohlášení zřejmě ještě více pobouří odbory, které na zítřek plánují velkou stávku kvůli důchodové reformě. Je možné, že ochromí londýnské letiště Heathrow. Osborne odboráře vyzval, aby akci odvolali a vrátili se k jednacímu stolu. Stínový ministr financí Ed Balls označil úsporné kroky vlády za kontraproduktivní.

Osborne ovšem zdůraznil, že nová opatření budou „příjmově neutrální“. Ušetřené finance chce vynaložit na podporu hospodářského růstu. Plánuje proto mimo jiné vytvořit miliardový program, který má zajistit pracovní místa pro mladé lidi. Ohlásil rovněž, že kabinet vydá v příštích třech letech pět miliard liber na vylepšení infrastruktury. Podporu formou úvěrového programu mohou očekávat také malé firmy. Ministr sice nadále trvá na snižování rozpočtového schodku, připouští ale, že se původní plán jeho likvidace mírně zdrží.