Britská ministryně chce vracet lodě s uprchlíky i proti vůli migrantů

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Ekonomičtí migranti, které záchranáři zachytí na cestě do Evropy ve Středozemním moři, by měli být vraceni i proti své vůli, napsala v listu The Times britská ministryně vnitra Theresa Mayová. Británie je spolu s Českem, Slovenskem nebo Polskem ve skupině zemí, které odmítají plán Bruselu na zavedení kvót pro přijímání migrantů.

Mayová nesouhlasí s návrhem šéfky unijní diplomacie Federicy Mogheriniové, podle kterého by „žádní migranti zachycení na moři nesměli být posíláni zpět proti jejich vůli“. Takový přístup by podle Britky Mayové k riskantní cestě do Evropy přilákal ještě více lidí.

Polsko podle ministra pro evropské záležitosti Rafala Trzaskowského překvapilo, že Evropská komise navrhuje povinné kvóty pro přijímání migrantů pro jednotlivé země. Připomněl, že na dubnovém summitu se šéfové vlád a států EU dohodli na dobrovolném pilotním projektu přemístění uprchlíků a přesídlení lidí, kteří jsou nyní v táborech mimo osmadvacítku.

Čtěte více o unijním řešení migrace:

„Je divné, že šéf komise Jean-Claude Juncker dělá rozhodnutí odporující tomu, na čem se dohodli šéfové vlád,“ řekl Trzaskowski. Konkrétní opatření ohledně přijímání uprchlíků musí být podle polského ministra v kompetenci členských zemí EU a vše se musí dít na bázi dobrovolnosti.

Andrzej Duda, který za největší polskou opoziční stranu Právo a spravedlnost kandiduje na polského prezidenta, řekl, že Varšava se musí v první řadě zabývat přijímáním lidí s polskými kořeny, kteří byli před desítkami let deportováni na východ, například do Kazachstánu. „Polsko jim doposud nevytvořilo podmínky pro návrat,“ myslí si konzervativní politik Duda.

Také Česká republika chce pomáhat uprchlíkům na základě suverénního rozhodnutí vlády, a ne na základě mechanismů definovaných Evropskou unií, zopakoval dnes dřívější stanovisko vlády premiér Bohuslav Sobotka.