Britské instruktory mohou na Ukrajinu následovat Poláci a další

Příslušník ukrajinské armády.

Příslušník ukrajinské armády. Zdroj: ctk

Jako krok správným směrem ocenil polský prezident Bronislaw Komorowski britské rozhodnutí vyslat na Ukrajinu armádní instruktory, aby pomohli vycvičit ukrajinské vojáky, válčící na východě země s proruskými separatisty. Podle Komorowského bude i Varšava uvažovat o této možnosti. Rozhodnutí o vyslání několika desítek instruktorů by mělo padnout příští měsíc.

Britský premiér David Cameron v úterý v parlamentu varoval, že pokud nebude Rusko na Ukrajině zastaveno, čeká destabilizace i Moldavsko a pobaltské státy. V parlamentu oznámil, že Spojené království v březnu vyšle na Ukrajinu vojenské specialisty, kteří budou pomáhat při výcviku ukrajinských vojáků.

Londýn rovněž bude Kyjevu dodávat „taktické zpravodajské informace“, nabízet vojenské poradenství a pomáhat při reformě armádní logistiky a zdravotní péče. „Neposíláme na Ukrajinu bojové jednotky a nechystáme se tak učinit,“ ujistil poslance britský ministr obrany Michael Fallon.

Kyjev žádá další podporu

Na Ukrajině by prý mělo působit 75 britských instruktorů. Vyslání pěti až deseti amerických vojáků v roli instruktorů zvažují i Spojené státy, alespoň podle anonymního zdroje z Pentagonu. Podle listu Ukrajinska pravda se chystá vyslat své instruktory na Ukrajinu i Kanada.

S žádostí o vyslání instruktorů se Ukrajina obrátila i na další členské země Severoatlantické aliance. „Polská odpověď bude pozitivní, výcvik je potřebný,“ přislíbil generál Boguslaw Pacek, který má mít program pro Ukrajince na starosti. Ukrajinští poddůstojníci, kteří výcvik pod dohledem zahraničních instruktorů absolvují, by pak měli předávat své znalosti a dovednosti dalším vojákům, vysvětlil Pacek v rádiu RMF FM.

Britové nešetří kritikou

Evropský výbor britské Sněmovny lordů nedávno kritizoval britskou vládu a celou Evropskou unii za to, že “katastrofálně selhaly“ při hodnocení ruských postojů k ukrajinské krizi, počínaly si jako „náměsíčné“ a podcenily hloubku ruského nepřátelství. Vztahy EU s Ruskem prý totiž byly příliš dlouho založeny na optimistických předpokladech, že Rusko je na nejlepší cestě stát se demokratickou zemí.

Fallon zase minulý týden varoval, že Rusko představuje reálnou a aktuální hrozbu pro evropskou bezpečnost a místopředseda Evropské komise Valdis Dombrovskis obvinil Rusko, že se snaží silou změnit evropské hranice. O reálném ohrožení britského území se začalo intenzivně debatovat poté, co královské letectvo ve středu eskortovalo dva ruské bombardéry, které operovaly v blízkosti britského vzdušného prostoru.