Britské zámořské daňové ráje prozradí svá tajemství

Britské Panenské ostrovy

Britské Panenské ostrovy Zdroj: CC BY 2.0: Gail Frederick

Boj proti utajovaným penězům v daňových rájích dospěl do další fáze. Diskuse mezi Německem a Švýcarskem o smlouvě týkající se boje s daňovými úniky je v plném proudu. Také z Londýna zaznívají zvěsti o tom, že některé z exotických „daňových rájů“ hodlají spolupracovat s evropskými úřady.

Země jako Kajmanské ostrovy nebo Bermudy hodlají podle britského ministra financí Georgie Osborna v boji proti daňovým únikům těsněji spolupracovat nejen s Británií, ale i s ostatními členskými zeměmi EU, uvedl server Manager Magazín.

Oba zmíněné státy, jež patří k britským zámořským územím, budou v budoucnosti muset automaticky úřadům poskytovat detaily o majitelích bankovních kont, uvedlo britské ministerstvo financí. K těmto informacím by navíc měly mít přístup rovněž úřady v Německu, Francii, Itálii a Španělsku.

Největší členské země EU se již loni v červnu dohodly na koordinovanějším společném postupu proti daňovým podvodům, které evropská sedmadvacítka považuje za stále více aktuální téma.

Zatím posledním státem, který se zavázal k poskytování informací o cizincích, kteří si v jeho bankách ukládají peníze, bylo Lucembursko. Jedinou členskou zemí EU, která stále odmítá zrušit kvůli daňovým únikům bankovní tajemství, zůstává Rakousko, což vyvolává kritické hlasy. Dosud jim musela čelit rovněž Británie – právě kvůli svým zámořským daňovým rájům.

Připravovaná smlouva mezi Německem a Švýcarskem je zatím u ledu

Na urychlení debaty o smlouvě se Švýcarskem z německé strany tlačí zejména ministr zahraničí za liberální FDP Guido Westerwelle . „Čím déle bude Spolková rada smluvu o daních blokovat, tím víc podvodníků si vyvede své peníze za hranice,“ řekl Westerwelle televizi ZDF.

Spolková rada, v níž převládají zástupci SPD a Zelených, v listopadu již sjednanou smlouvu zablokovala. Na středeční schůzce s Westerwellem jeho rezortní kolega Didier Burkhalter uvedl, že Švýcarsko je připraveno k dalším rozhovorům. Nové kolo se ovšem nepodaří zahájit před zářijovými volbami do Spolkového sněmu.

Ministr financí spolkové země Severní Porýní – Vestfálsko Norbert Walter-Borjans (SPD) ocenil postoj švýcarské strany, smlouva však podle něj může být uzavřena pouze za splnění určitých podmínek. Nejde mu prý o zdanění úroků, ve Švýcarsku ovšem podle něj v bankách nemohou být uloženy nezdaněné peníze.