Britští euroskeptici prolomili stoletou vládu tradičních stran

Šéf britských euroskeptiků UKIP Nigel Farage

Šéf britských euroskeptiků UKIP Nigel Farage Zdroj: ctk/ap

Protievropská a protiimigrační Strana nezávislosti Spojeného království (UKIP) už je jistým vítězem voleb do Evropského parlamentu v Británii. Podle téměř konečných výsledků má zatím 24 křesel a druzí labouristé 20. Zbývá přitom přidělit poslední tři mandáty ze 73, které patří Británii.

„Politické zemětřesení, které UKIP slibovala, je na postupu,“ řekl nově zvolený europoslanec této strany Patrick O'Flynn.

Pro stranu jde o historicky první vítězství v celonárodních britských volbách. Zároveň je to poprvé od roku 1910, co volby vyhrál někdo jiný než dvě tradiční strany. Poprvé takového výsledku dosáhla strana, která nemá jediného poslance v národním parlamentu. Ještě před 20 lety, kdy se UKIP účastnila svých prvních eurovoleb, strana dosáhla na pouhé procento hlasů.

Lídr strany Nigel Farage prohlásil, že se oprávněně hovoří o volebním zemětřesení, protože v dosavadních dějinách britské politiky se nestalo, aby protestní strana vyhrála volby na celonárodní úrovni. Jde podle něj o „nejmimořádnější výsledek“ v britské politice za posledních 100 let.

Vládní konzervativci až třetí

Labouristé se ziskem kolem 25 procent hlasů těsně porazili konzervativce premiéra Davida Camerona, kteří se tak budou muset spokojit až s třetí příčkou. Zatím mají o jeden mandát méně než labouristé. Cameron podle BBC konstatoval, že lidé jsou z EU „zklamaní“, a ujistil, že jejich vzkaz byl „přijat a pochopen“.

UKIP chce prakticky zastavit přistěhovalectví do Británie. Vláda konzervativního premiéra Davida Camerona tak bude po úspěchu UKIP pod ještě vyšším tlakem omezit počet přistěhovalců z ostatních zemí unie. UKIP tvrdí, že imigrace nepřiměřeně zatěžuje sociální služby a proměňuje identitu obcí.

Cameronovi konzervativci už v neděli přislíbili nová opatření na omezení imigrantů z EU. Podle listu The Daily Telegraph budou tato omezení zveřejněna 4. června a mají zahrnovat návrh zákona na deportaci občanů EU, kteří budou šest měsíců nezaměstnaní.

Nespokojenost části britské veřejnosti s rostoucím počtem přistěhovalců, především z chudších nových zemí EU, je klíčovým faktorem volebních zisků UKIP. Farage v reakci na průběžné výsledky prohlásil, že strana se nyní se svým hlavním tématem zaměří na úspěch v parlamentních volbách v příštím roce. „V příštím roce půjdeme do voleb s cílenou strategií a slibuji vám, že jste o nás neslyšeli naposledy,“ prohlásil Farage obklopen oslavujícími příznivci.

Liberálové propadli

Katastrofou jsou výsledky voleb pro vládní liberální demokraty. Menší koaliční partner konzervativců zřejmě s pouze sedmiprocentní podporou prohrál souboj o čtvrté místo se Zelenými a z dosavadních 11 europoslanců jim zbyl jeden, zatímco Zelení budou mít nejméně tři. Pod silným tlakem se tak podle Reuters ocitá šéf strany Nick Clegg.

V Evropském parlamentu budou po těchto volbách okrajově zastoupeny také Skotská národní strana a Velšská národní strana.