Brusel chce poslušný rating

Rating, peníze

Rating, peníze

Evropská unie připomíná zoufalce, který vyráží klín klínem. Po slovních střetech s ratingovými agenturami, které jsou podle Bruselu příliš nezávislé a snižováním úvěrové důvěryhodnosti problémových ekonomik prohlubují dluhovou krizi, přichází komise s radikálním návrhem – zakázat těmto soukromým firmám, aby známkovaly členské země.

Za omezením stojí francouzský komisař pro vnitřní trh a služby Michel Barnier, informovaly noviny Financial Times Deutschland. Nouzová brzda by měla spočívat v tom, že nový evropský dohled nad obchodováním s cennými papíry (ESMA) bude mít právo zabránit ratingovým agenturám, aby publikovaly závěry o platební schopnosti té či oné země. Opatření má být dočasné a týkat se jen marodných států. Tedy těch, jež jednají o poskytnutí finanční pomoci s EU nebo MMF.

„Zákaz by měl zamezit, aby se rating dostal ven v nevhodný okamžik, což může mít za následek negativní dopady na finanční stabilitu dané země a na světové hospodářství jako celek,“ stojí v textu.

Pokud Barnier toto opatření prosadí, zkomplikuje život investorům na kapitálových trzích. „Rating je jednou z řady informací, na jejichž základě banky a další investoři hodnotí zdraví ekonomik a rozhodují o investicích. Zatajování, navíc na politickou objednávku, znamená nejen narušování tržního prostředí, ale může se obrátit proti tomu, komu má pomoci,“ uvedl náměstek České bankovní asociace Jan Matoušek.

Podle ratingu se chovají investoři do dluhopisů, emitentům pomáhá prodat bondy. Je důležitým ukazatelem při rozhodování o vkladech pro penzijní fondy či pojišťovny. České penzijní fondy mají mít stanoveno zákonem, kam mohou umisťovat investice na základě ratingů, od roku 2013. Návrh prochází schvalovacím řízením.

„V současné době se také řídíme podle ratingů, ačkoli to v zákoně přímo není,“ řekl šéf Penzijního fondu Komerční banky Pavel Jirák.

Eurokomisař Michel Barnier nicméně tvrdí, že ratingové agentury občas nedokážou odhadnout vážnost situace. Paragrafované znění „zapovídací“ směrnice chce předložit v listopadu, následovat musí souhlas Evropského parlamentu a členských států. Navrhovatelovým cílem je, aby sporný předpis začal platit už napřesrok.