Brusel chystá evropské eseróčko. Česko se nebrání

Evropská komise

Evropská komise Zdroj: profimedia.cz

V Německu GmbH, v Polsku sp. z. o. o. a třeba v Nizozemí BV. Pro každou firmu expandující do zahraničí představují tyto zkratky nemalé náklady. Zakládání společností s ručením omezeným podle práva každé jednotlivé evropské země by však mohlo malým a středním podnikům v mnoha evropských zemích brzo odpadnout.

V Německu GmbH, v Polsku sp. z. o. o. a třeba v Nizozemí BV. Pro každou firmu expandující do zahraničí představují tyto zkratky nemalé náklady. Zakládání společností s ručením omezeným podle práva každé jednotlivé evropské země by však mohlo malým a středním podnikům v mnoha evropských zemích brzo odpadnout.

Podle německého listu Handelsblatt se evropský komisař pro vnitřní trh Michel Barnier chystá oprášit návrh na zřízení nové právní formy evropské soukromé společnosti, v latině Societas Privata Europaea (SPE). Vzhledem k tomu, že předchozí návrhy blokovalo hlavně Německo, nyní Evropská komise sleduje cestu takzvané posílené spolupráce. Tedy že několik členských zemí EU se shodne, že si tuto právní formu zavedou jen pro sebe.

Nový český velvyslanec při EU Martin Povejšil říká, že sice zatím nemá informace o konkrétním návrhu, ale Česko by mu neházelo klacky pod nohy: „Česká republika vznik tohoto nástroje obecně vždy podporovala“. Zapojení jen několika zemí ale podle Povejšila výrazně snižuje přínos SPE: „Usilujeme ale o to, aby platil v celé EU. Jeho zavedení jen v části členských států, tedy formou posílené spolupráce, by pro české firmy nebylo tak užitečné.“

V Bruselu se o jednotném evropském „eseróčku“ jedná už od roku 2008, všechny návrhy ale zatím spadly pod stůl. Naposled Německo a Švédsko zablokovalo kompromisní návrh maďarského předsednictví minulý rok. Toto jaro opět komise jednala s členskými státy a opět bezúspěšně.

Proto se Francouz Barnier, jehož domácí země SPE podporuje, rozhodl vzít věc do vlastních rukou. Ve Financial Times jeho mluvčí už potvrdil, že komisař podporuje cestu posílené spolupráce bez ohledu na postoj Německa. V červnu získal Barnier i podporu mnoha europoslanců pro tuto cestu. Zahraniční pobočky firem ze spolupracujících zemí by tak mohly mít možná už příští rok za názvem označení SPE s minimálním nárokem na kapitál pouhé jedno euro a především mnohem menší administrativou.

Pro blokující Německo je tato Barnierova iniciativa velkým problémem. V reakci na návrh SPE sice už v roce 2008 zřídilo novou právní formu s mnohem menšími nároky na zřizovatele, takzvané miniGmbH. Přesto se zkratka SPE může stejně brzo na německém území objevit. Berlín by totiž nemohl nijak blokovat, aby si firmy SPE zvolily německé město za své sídlo.

Beztrestně utajená čísla českých firem

Česká strana zatím žádný návrh nedostala. Pokud se tak stane, přistane nejdříve na ministerstvu spravedlnosti, které zpracuje rámcovou pozici. „Pokud by návrh posílené spolupráce v této oblasti byl skutečně předložen, Česká republika by jej neblokovala,“ říká Povejšil. Zároveň ale dodává: „O svém vlastním zapojení by se ale musela rozhodnout až na základě konkrétního návrhu.“