Brusel dal zemím Schengenu zbraň proti nelegálním hraničním kontrolám

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY 2.0: Manolo Gomez

Členské země schengenského prostoru budou moci kontrolovat, zda jejich sousedi neposunuli zaniklé hraniční kontroly jen několik kilometrů do svého vnitrozemí a dál neprověřují všechny vozy mířicí od hranic. Evropský parlament se postavil i proti dalším snahám o omezení volného pohybu v rámci Schengenu.

Evropská komise plánovala rozšířit podmínky, za nichž lze hraniční kontroly v rámci schengenského prostoru dočasně obnovit. Navrhovala, aby členská země mohla střežit hranice v případě, kdy to sousední stát na vnější hranici Schengenu sám dostatečně nedělá. Poukazovalo se přitom na aktuální problémy - třeba na spor Itálie s Francií kvůli přílivu uprchlíků ze severní Afriky během takzvaného arabského jara nebo na kritiku Řecka, přes které do EU proudí uprchlíci z Turecka.

Poslancům se ale změkčení pravidel nelíbilo a trvali na tom, aby uzavření hranic v rámci Schengenu bylo zcela krajním a dočasným řešením. I nadále tak bude možné kontroly zavést pouze v případě akutního ohrožení bezpečnosti dané země, a to po konzultacích s ostatními členskými státy a Evropskou komisí.

„Migrace a překročení vnějších hranic velkým počtem státních příslušníků třetích zemí by samo o sobě nemělo být považováno za hrozbu pro veřejný pořádek nebo vnitřní bezpečnost“, uvádí se v textu schválené zprávy.

Členské státy ale budou nově smět hranice uzavřít až na dva roky. Opatření bude muset schválit rada unijních ministrů vnitra a své rozhodnutí každých šest měsíců potvrdit. Dosud mohla země obnovit hraniční kontroly jen na 30 dní.

Čekání přistěhovalců se zkrátí

Evropský parlament také schválil zavedení zcela nového nástroje: jednotlivé země Schengenu budou mít možnost spolu s unijními orgány provádět přepadové kontroly, pokud budou mít podezření, že jejich soused provádí nelegální hraniční kontroly. S podobnými kontrolami měli zkušenosti i čeští řidiči mířící do Německa či Rakouska.

Změní se i pravidla pro imigranty. Zatímco dosud každý členský stát vyřizoval žádosti o azyl po svém, nová pravidla, která začnou platit během příštích dvou let, omezí dobu, kterou budou moci imigranti strávit v uprchlických táborech. Členské státy Schengenu tak budou nuceny vyřizovat žádosti rychleji než dosud.

Novelu pravidel schengenského systému, o které se mezi Evropským parlamentem, Evropskou komisí a členskými státy jednalo více než rok, schválili začátkem června unijní ministři vnitra.