Brusel uvolnil Maďarsku část zmrazených peněz a pohrozil Slovákům

Maďarský premiér Viktor Orbán

Maďarský premiér Viktor Orbán Zdroj: Reuters

Brusel uvolnil Maďarsku deset miliard eur (asi 245 miliard korun) z fondů Evropské unie, které zmrazil kvůli pochybám o stavu demokracie a právního státu v zemi. Oznámila to Evropská komise poté, co Maďarsko ve středu v úředním věstníku zveřejnilo další reformy svého soudnictví. Eurokomisař pro spravedlnost Didier Reynders ve středu zároveň prohlásil, že Brusel nebude váhat zasáhnout jakýmkoli způsobem proti Slovensku, pokud by kroky vlády Roberta Fica v oblasti právního státu porušovaly unijní pravidla. 

Evropská komise dříve uvedla, že čeká na tento poslední krok ze strany Maďarska. Dodala, že nejnovější maďarské reformy soudnictví musí být oficiálně zveřejněny, aby byly plně uzákoněny. Unijní exekutiva následně potvrdila, že uvolňuje deset miliard eur, které byly Maďarsku zmrazeny v unijních fondech, a to navzdory pokračující kritice stavu právního státu v zemi. Své rozhodnutí Brusel zdůvodnil tím, že Budapešť splnila některé jeho požadavky.

Komise nicméně upozornila, že Maďarsko neřešilo porušení principů právního státu, takže tři programy s rozpočtem 6,3 miliardy eur (asi 154 miliard korun) zůstaly pozastaveny. Spolu s penězi vyčleněnými v rámci fondu obnovy po pandemii covidu-19 zůstaly Maďarsku zablokované prostředky v celkové výši přibližně 21 miliard eur (asi 514 miliard korun), upřesnila Evropská komise.

Kritici obviňují maďarského premiéra Viktora Orbána z pokusu vydírat Evropskou unii ukrajinskou otázkou ve snaze dosáhnout uvolnění zmrazených finančních prostředků, napsal dříve server Euractiv. O zahájení přístupových jednání s Ukrajinou i o poskytnutí finanční pomoci této zemi, kterou loni napadlo Rusko, budou premiéři a prezidenti členských zemí Evropské unie jednat na summitu, který začíná ve čtvrtek.

VIDEO: Co jste nevěděli o Viktoru Orbánovi?

Video placeholde
Vášnivý fotbalista a amatérský herec. Těchto 7 věcí jste zaručeně o Viktoru Orbánovi nevěděli • Videohub

Eurokomisař pohrozil Ficovi

Evropská komise nebude váhat zasáhnout proti Slovensku jakýmkoli způsobem včetně omezení fondů, pokud by kroky vlády Roberta Fica v oblasti právního státu porušovaly pravidla Evropské unie. Europoslancům to ve středu řekl komisař pro spravedlnost Didier Reynders. Chystané zrušení elitní složky slovenské prokuratury a další úpravy fungování justičních orgánů jsou podle něj znepokojující a unijní exekutiva tyto záměry v současné době analyzuje.

Evropští poslanci svolali na plenární schůzi ve Štrasburku debatu kvůli obavám, že plán schválený Ficovou vládou může oslabit právní stát v zemi a porušit ustanovení unijního práva. Kabinet v Bratislavě chce ve zrychleném řízení prosadit kromě zrušení speciálního útvaru prokuratury například snížení trestů za korupci.

„Chtěl bych vás ujistit, že komise nebude váhat podniknout jakýkoli krok, který bude nutný pro zajištění respektu k právu Evropské unie, včetně řádné finanční správy rozpočtu EU,“ řekl zákonodárcům Reynders. Zmíněný princip ochrany unijního rozpočtu umožňuje komisi zmrazit evropské fondy určené pro zemi, která dostatečně nezajistí jejich řádné využití. 

Komise 5. prosince zaslala do Bratislavy dopis s výzvou, aby Ficova vláda nepřijímala zmíněné úpravy ve zrychleném řízení a přinejmenším umožnila řádnou diskusi. Podle Reynderse dostal Brusel 8. prosince odpověď, v níž slovenské orgány vysvětlují, proč chtějí v urychleném přijetí pokračovat. Úprava má být podle komisaře schválena 15. ledna.