Brusel zahájil řízení s Maďarskem, vadí mu přísné azylové zákony

Maďarská hranice

Maďarská hranice Zdroj: ctk/ap

Evropská komise zahájila řízení s Maďarskem kvůli nedávno schválenému zákonu, který se týká azylového procesu a který podle Bruselu porušuje unijní předpisy. Komise podle agentury Reuters uvedla, že není spokojena s reakcí maďarských úřadů na svá upozornění. Mluvčí maďarské vlády označil krok EK za "akt pomsty".

Kabinet premiéra Viktora Orbána zavedl v říjnu přísná opatření, jimiž zastavil desítky tisíc migrantů proudících přes Maďarsko do západní Evropy. Součástí těchto kroků bylo postavení plotů na hranicích se Srbskem a Chorvatskem a zpřísnění zákona upravujícího azylové řízení.

Podle agentury MTI Evropská komise v dnešním prohlášení vyjádřila znepokojení nad tím, že při odvolání v azylovém řízení v Maďarsku není možné poukázat na nové skutečnosti a okolnosti.

EK se rovněž nelíbí, že odvolání automaticky nezastavuje platnost zamítnutí žádos ti o azyl. Žadatelé jsou nuceni opustit maďarské území ještě před vypršením zákonné lhůty pro podání odvolání proti zamítavému rozhodnutí a před samotným projednáním odvolání.

Jde prý o mstu za maďarskou stížnost

Komise také kritizuje skutečnost, že při trestním řízení, jež se týká ilegálního překročení státních hranic, nejsou respektovány unijní předpisy poskytující obviněným, kteří neznají jazyk, v němž je řízení vedeno, právo na tlumočníka a na překlady důležitých dokumentů, včetně rozsudků.

Šéf Orbánova úřadu János Lázár podle MTI následně na pravidelné čtvrteční tiskové konferenci označil krok Bruselu za „akt pomsty“. Je přesvědčen, že důvodem zahájeného řízení s Maďarskem je stížnost, kterou Budapešť 3. prosince u Soudního dvora EU napadla unijní rozhodnutí přerozdělovat tisíce migrantů mezi členské státy na základě povinných kvót.

Vláda je podle Lázára přesvědčená, že maďarské zákony týkající se azylu jsou v souladu s ústavními a lidskoprávními normami. Dodal, že kabinet je připraven s Evropskou komisí o problému jednat, ale v případě potřeby se také obrátit na soud.

EU napomenula i Řecko, Itálii a Chorvatsko
Evropská unie formálně zahájila řízení proti Řecku, Itálii a Chorvatsku kvůli údajnému neplnění povinnosti řádně registrovat běžence. Evropská komise tyto země už před dvěma měsíci před nedostatky varovala a dnes konstatovala, že na znepokojení účinným způsobem nereagovaly.
Během několika posledních měsíců do kritizované trojice zemí přišly desetitisíce migrantů, ale tamní úřady jich nezaregistrovaly ani polovinu. Řecko podle Evropské komise sejmula otisky prstů zhruba jen 121 tisíc z téměř půl milionu lidí, kteří do země přišli mezi 20. červencem a 30. listopadem tohoto roku.
Evropská komise uvedla, že trojici zemí zaslala oznámení, které je prvním krokem v řízení kvůli neplnění závazků.