Brusel žene Maďarsko k soudu, jednání o půjčce mu ale povolil

Viktor Orbán

Viktor Orbán Zdroj: profimedia.cz

Evropská komise se dnes rozhodla pohnat Maďarsko k Soudnímu dvoru Evropské unie kvůli kontroverzní justiční reformě a zákonu o úřadu na ochranu dat. Naopak s ohledem na pokrok ve třetí sporné oblasti - nezávislosti maďarské centrální banky - je komise připravena odblokovat jednání s Mezinárodním měnovým fondem o preventivní půjčce pro Maďarsko, o kterou Budapešť usiluje.

Evropská komise před časem zahájila právní kroky proti Budapešti kvůli obavě z porušení unijního práva ve třech oblastech. Šlo o ústavní zákony týkající se nezávislosti úřadu na ochranu dat, nezávislosti maďarské centrální banky a změny věku povinného odchodu do důchodu soudců a dalších představitelů justice.

Budapešť na výtky a dotazy Bruselu zareagovala. Pouze v případě centrální banky ale komisi odpověď a sliby kabinetu premiéra Viktora Orbána uspokojily, takže je připravena právní kroky proti Maďarsku v této věci zastavit, pokud budou přislíbené změny převedeny do praxe.

Ve zbylých dvou věcech má Brusel stále výhrady, které hodlá předložit Evropskému soudnímu dvoru v Lucemburku. Ten by měl rozhodnout, zda maďarský postup je v rozporu s unijním právem, jak se komise domnívá, či nikoli. V případě reformy justice navíc Evropská komise vyzvala Maďarsko, aby s jejím prováděním vyčkalo na rozhodnutí tribunálu.

Cesta k další půjčce od MMF se otevřela

Mluvčí komise Olivier Bailly také řekl, že poté, co premiér Orbán a jeho vláda Brusel ujistili o plánovaných úpravách sporné normy o centrální bance, mohou být obnovena jednání o preventivní finanční pomoci pro Maďarsko. „Záruky ohledně nezávislosti centrální banky byly maďarskými úřady poskytnuty,“ řekl Bailly.

Budapešť se rozhodla mezinárodní partnery požádat o preventivní půjčku ve výši až 20 miliard eur na konci loňského roku. Vedly ji k tomu problémy s propadem kurzu forintu a nárůst výnosů z dluhopisů.

O dvacetimiliardový úvěr už Maďarsko MMF požádalo v roce 2008 poté, co se ocitlo na pokraji bankrotu. Orbán se rozhodl v roce 2010 neobnovit úvěr a místo toho se země vrátila na finanční trhy. MMF tak nemohl zasahovat do rozhodování vlády o ekonomických otázkách. Vláda však byla nakonec nucena se obrátit na MMF znovu.