Bruselský summit ve stínu ukrajinské krize zvolí vedení EU

Budova Evropské komise

Budova Evropské komise Zdroj: CC BY 2.0: Sebastien Bertrand via Flickr

Personální otázky, ale také ukrajinská krize budou tématy dnešního mimořádného jednání prezidentů a premiérů zemí Evropské unie v Bruselu. Unijní summit má rozhodnout o obsazení pozice šéfa či šéfky evropské diplomacie, ale také o novém stálém předsedovi jednání unijních zemí.

Dramatický vývoj na Ukrajině si zřejmě vyžádá debatu o případném prohloubení či rozšíření unijních sankcí vůči Rusku. Západní země i Kyjev mají za prokázané, že v posledních dnech do bojů na východě Ukrajiny zasahují přímo ruští vojáci a jejich technika. Z významné části evropských metropolí nyní zní volání po přitvrzení postupu vůči Moskvě.

Na summitu promluví ukrajinský prezident Petro Porošenko, který se už dopoledne setká s nynějším předsedou jednání členských zemí Hermanem Van Rompuyem a také s šéfem Evropské komise José Barrosem.

Ve hře jsou i nové sankce proti Rusku

Porošenko do Bruselu míří v době stále vyhrocenější situace na východě Ukrajiny. Kyjev Moskvu obviňuje z vojenské invaze a agrese. Také podle NATO se ruští vojáci a technika na východě a jihovýchodě Ukrajiny přímo účastní vojenských operací. Proto se dá očekávat, že summit EU dnes bude jednat i o případném zavedení nových sankcí proti Rusku.

Vzájemná potřeba spolupráce
Evropská komise je v současnosti pro Ukrajinu také významným věřitelem, protože EU zemi na pokraji bankrotu nabídla programy úvěrové pomoci. Přes Ukrajinu zase prochází zhruba polovina dodávek ruského plynu do Evropy.

Personální obsazení se pomalu rýsuje

V personální části diskuse se podle všeho rýsuje shoda na tom, že Van Rompuye by měl ve funkci od prosince nahradit současný polský premiér Donald Tusk, zcela vyloučeni ale zatím nejsou ani jiní kandidáti.

V čele evropské diplomacie má zase zřejmě nejvíce šancí stanout nynější italská ministryně zahraničí Federica Mogheriniová. Také v tomto případě ale padala v minulých dnech a týdnech i další jména.

„Nové“ členské země z východu Evropy žádají, aby jednu z těchto funkcí zastával jejich politik. Diskutovat se ale nejspíš bude také o širším složení budoucí Evropské komise, kterou by měl do podzimu sestavit Jean-Claude Juncker. Mezi zahraničně-politickými tématy schůzky také nebude chybět vývoj v Iráku či v Gaze.