Bude referendum? Dialog řecké vlády s opozicí míří do slepé uličky

Jorgos Papandreu

Jorgos Papandreu

Řecký premiér Jorgos Papandreu začíná couvat z plánu na referendum o dalším záchranném balíčku od eurozóny. Opozici nabídl jednání o řešení současné politické krize a vytvoření nové přechodné vlády. "Nemusíme pořádat referendum, pokud budeme mít dohodu mezi dvěma velkými stranami," prohlásil Papandreu. Vůdce opoziční Nové demokracie Antonis Samaras chce ale premiérovu okamžitou demisi a do šesti týdnů předčasné volby.

Pokud se vládnoucí řečtí socialisté s hlavní opoziční stranou shodnou na dalším postupu, nebude se zřejmě konat dříve avizované referendum o přijetí finanční pomoci, zněl vzkaz řeckého premiéra během dne. Jenže hledání společné strategie a rozhovory o případném přechodném kabinetu narážejí na tvrdé problémy.

Nejsilnější opoziční strana Nové demokracie totiž trvá na rezignaci Papandrea a na tom, že přechodná vláda bude úřednická. Ta by pak zemi rychle přivedla k předčasným volbám.

Naproti tomu vládní socialisté požadují, aby nová vláda měla mandát alespoň na půl roku a aby byla složena z politických zástupců obou stran. Papandreu pak dal také jasně najevo, že není stoupencem příliš rychlých předčasných voleb. „Volby v této chvíli by mohly zvýšit riziko státního bankrotu,“ řekl Papandreu.

Papandreu chce do schvalování pomoci zapojit i opozici

Papandreu navrhoval Nové demokracii koaliční vládu již v červnu, Samaras to ale rezolutně odmítl. Podle některých spekulací Papandrea dlouhodobě trápilo, že jsou z vládních socialistů černé ovce, které za úsporná opatření viní zbytek politické garnitury a velká část obyvatelstva.

Protože Nové demokracie odmítala podpořit podmínky EU a MMF ohledně finanční pomoci, rozhodl se řecký premiér věc vyřešit referendem, aby se vyjádřili voliči. Podle dnešních prohlášení Samarase se ale zdá, že jeho strana „kvůli záchraně Řecka“ druhý balík pomoci v parlamentu podpoří. Tím by pro něj hlasovaly více než dvě třetiny zákonodárců a i z Papandreova pohledu by už referendum bylo zbytečné.

„Referendum nebylo cílem samo o sobě. Jsem spokojený, že všechny ty probíhající diskuse přinejmenším vrátily lidem zdravý rozum,“ uvedl během dne Papandreu.

Papandreu před poslanci označil přijetí pomoci za nezbytné

V parlamentu Papandreu před poslanci prohlásil, že Řecko musí evropský plán zavést. Odmítnutí by bylo signálem začátku odchodu Řecka z eurozóny. Dodal, že rozhodnutí, zda se o pomoci bude hlasovat v referendu, je pouze na Řecku.

Papandreu zdůraznil, že není možné, aby rozhodovaly jen trhy, a nikoli lidé. Všelidové hlasování by podle Papandrea, jenž ujistil, že věří v moudrost řeckého lidu, přineslo jasné rozhodnutí. Součástí referenda prý nikdy neměla být otázka, zda si lidé přejí opustit eurozónu.

Řecký ministerský předseda také upozornil, že podmínkou spolupráce s opozicí je jednota také ve straně vládních socialistů. Tu ale může být složité najít.

Krátce po ministerském předsedovi vystoupil před parlamentem ministr financí Evangelos Venizelos, který se podle BBC svému nadřízenému postavil, když prohlásil, že Řecko musí ujistit své zahraniční partnery o tom, že v žádném případě referendum neuskuteční. Ujistit by je podle Venizelose mělo také o tom, že udělá vše, co je třeba, aby splnilo podmínky dohody o finanční pomoci. Šestou osmimiliardovou část záchranného úvěru EU a MMF prý Řecko musí dostat do 15. prosince.