Bundestag schválil další miliardy pro Řecko

Německý Spolkový sněm v Berlíně

Německý Spolkový sněm v Berlíně Zdroj: profimedia.cz

Německý Bundestag po celodenní debatě nakonec schválil druhý záchranný balíček pro Řecko. Pro poslání 130 miliard eur zadluženému členu eurozóny hlasovalo celkem 496 z přítomných poslanců. Kancléřce ale chyběla symbolická "kancléřská většina", která v německém parlamentu odjakživa ukazuje jednotu vládnoucí koalice.

Pro poslání miliard Řecku hlasovala pestrá paleta poslanců napříč politickým spektrem: jak členové černožluté vládnoucí koliace CDU/CSU a FDP, tak sociálnědemokratičtí poslanci i Zelení. Při sčítání hlasů se ale ukázalo, že proti balíčku zvedlo ruku 13 poslanců vlády a dva se zdrželi. Merkelové tak unikla prestižní „kancléřská většina“ 311 hlasů, což jí německá média nezapomněla připomenout. „Ukazuje se, že ne všechny svým projevem kancléřka strhla,“ napsal deník Sueddeutsche Zeitung na svém zpravodajském webu.

Kancléřka Angela Merkelová (CDU) přislíbila poslat německý příspěvek do záchranného valu ESM v průběhu dvou let, což je ještě dříve, než se původně čekalo. Německo proto kvůli pomoci Řecku letos vybere na daních 11 miliard eur. Celkem má Spolková republika dodat 21,7 miliard eur. Podle původního plánu mělo Německo vybrat pět let po sobě každoročně 4,3 miliardy eur.

„Tuto iniciativu vítám,“ pochválil přístup kancléřky viceprezident Evropské komise Olli Rehn. „Rychlejší vyplacení posílí schopnosti a sílu fondu ESM, udělá ho robustnějším,“ řekl Rehn.

Ministr vnitra: s odchodem Řecka z eurozóny jsem to tak nemyslel

Schválení balíčku Bundestagem se obecně předpokládalo, neboť opoziční SPD a Zelení jsou v zásadě pro pomoc Řecku. Před hlasováním však panovala nejednotnost spíše v koalici. Ministr vnitra Hans-Peter Friedrich (CSU) způsobil mediální rozruch a ostré pokárání kancléřky, když v rozhovoru pro časopis Spiegel řekl, že by Řecko mělo odejít z eurozóny.

Když se po jeho slovech vzedmula vlna kritiky, vzal své vyjádření zpátky. Friedrich se vyjádřil pouze jako politik ze strany CSU a jeho postoj nevyjadřoval postoj vlády, zachraňoval situaci jeho mluvčí. Poslanci CSU, bavorské sestry CDU, se k záchraně Řecka staví skepticky.

Proti záchranným balíčkům pro Řecko je také nejčtenější německý deník, bulvární Bild. Zastavte tuhle „bláznivou cestu“ a nechte Atény zkrachovat. „Stop miliardám pro Řecko!“ vyzýval poslance v den hlasování vlivný deník.

Hlasování proto předcházel důrazný apel Angely Merkelové. Kancléřka ve svém proslovu poslance upozornila, že úspěch programu na záchranu Řecka nejde stoprocentně zaručit. Rizika neorganizovaného bankrotu by ale byly mnohem nepředvídatelnější, řekla Merkelová.

Záchranným balíčkem číslo dvě krize vyřešena není, pokračovala šéfka CDU. „Ten proces bude trvat ještě několik let. Jeho cíle není jen šetřit. Jde o to vrátit Řecku konkurenceschopnost a přivést ho na cestu udržitelného růstu,“ varovala kancléřka.