Cameron chce mít vlastní letoun. Britský tisk jej překřtil na Cam Force One

Současný Air Force One

Současný Air Force One Zdroj: US Air Force

Britský premiér David Cameron chce mít po vzoru amerických prezidentů vlastní služební letoun, který by jemu a dalším politikům umožnil jednoduší a bezpečnější cestování. V delší perspektivě by to bylo také ekonomičtější, ujistil úřad premiéra. Britský tisk letoun hned překřtil na Cam Force One, po vzoru Air Force One nejvyšších představitelů USA.

Šéf britské vlády nyní cestuje po světě především pronajímanými letouny od soukromých společností, někdy ale také letadly britského vojenského letectva. Cameron podle svého mluvčího již požádal, aby jeden vojenský zásobovací letoun Airbus A330 Voyager byl upraven na stroj pro dálkové lety s až 160 cestujícími. Náklady na úpravu se odhadují na deset milionů liber (385 milionů korun). To je méně než cena nového airbusu. Roční úspora oproti současným nákladům na premiérovy cesty by byla až 775 tisíc liber ročně, uvedl premiérův kabinet.

Vedle premiéra a členů vlády mají při oficiálních zahraničních cestách využívat nový vládní letoun například i podnikatelé a novináři. Bude k dispozici i členům britské královské rodiny, uvedl mluvčí premiérova úřadu na Downing Street. Podobný záměr měl již v roce 2008 tehdejší britský premiér Tony Blair, ale nestačil ho uskutečnit. Uvedení letounu do provozu pak zrušil Blairův nástupce Gordon Brown, který označil projekt za příliš nákladný. Média ale ještě předtím stačila letoun překřtít na Blair Force One.

Podle médií lze očekávat, že Cameronův záměr vyvolá v zemi smíšené pocity a reakce. Obavy o nákladnost vládního letounu spolu s typicky britským odporem k extravagancím a okázalostem podle BBC vysvětluje, proč je Británie jedinou zemí ze skupiny ekonomických mocností G20, která nemá pro své nejvyšší představitele zvláštní upravený letoun. Mají ho nejen ve Francii a Německu, ale i v Belgii.