Cameron chce přísnější pravidla pro imigranty z EU

Britský premiér David Cameron dluží Bruselu dvě miliardy eur. Platit je ale nehodlá

Britský premiér David Cameron dluží Bruselu dvě miliardy eur. Platit je ale nehodlá Zdroj: ctk/ap

Britský premiér David Cameron návrhl na opatření, která by měla omezit přistěhovalectví ze zemí Evropské unie. Cameron řekl, že vláda usiluje o spravedlivější imigrační systém. Potvrdil, že přistěhovalci ze zemí EU budou muset na některé sociální příspěvky čekat nejméně čtyři roky. Pokud do půl roku nenajdou práci, budou muset zemi opustit. Naplnění Cameronových požadavků však bude záviset na tom, zda uspěje v květnových volbách v příštím roce.

Cameron prohlásil, že Britové chtějí kontrolovanou imigraci. V tomto smyslu bude také požadovat změny ve smlouvě o Evropské unii.

Premiér zdůraznil, že žadatelé o sociální výhody, jako je například sociální bydlení a daňové úlevy na děti žijící mimo Británii, musí mít v Británii odpracovány čtyři roky či hovořit anglicky. „Pokud uchazeč o práci z EU nenajde práci do šesti měsíců, bude muset zemi opustit,“ prohlásil také.

Prosazení podobných změn je však nejisté. „Bude nejprve třeba souhlas všech členských zemí. Není to nemožné, ale nebude to jednoduché a bude to bezpochyby vyžadovat kompromisy ze strany Camerona,“ tvrdí Steve Peers z Essexské univerzity. „Pochybuji, že (ostatních) 27 států EU bude souhlasit s každým bodem Cameronova plánu,“ je přesvědčen i vicepremiér a šéf koaličních proevropských liberálů Nick Clegg.

Krátce před svým projevem o tom Cameron podle agentur jednal s německou kancléřkou Angelou Merkelovou, polskou premiérkou Ewou Kopaczovou a šéfem Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem.

Mluvčí Merkelové řekl, že Německu leží na srdci princip volného pohybu osob v rámci EU a že Cameron tento princip v projevu nezpochybnil. Berlín je podle mluvčího připraven s Británií a dalšími partnery hledat přijatelná řešení.

Když se přistěhovat, tak s rodinou

Omezení má přistěhovalcům také právo přistěhovat si do Británie rodinné příslušníky. Urychleny mají být deportace usvědčených zločinců a prodlouženy zákazy vstupu do země pro osoby, které byly z Británie vyhoštěny. Jde například o žebráky či podvodníky.

Přístup občanů z nových členských zemí EU na britský pracovní trh má být omezen, dokud se úroveň jejich ekonomik nepřiblíží těm dosavadním. Podle statistik přibylo od loňského do letošního června v Británii 260 tisíc přistěhovalců, což je o 45 tisíc víc než o rok dříve. Zatímco 583 tisíc lidí se přistěhovalo, 323 tisíc jich z Británie přesídlilo.