Cameron: Dohoda není dokonalá, ale posílí naše postavení v EU

David Cameron a Jean-Claude Juncker po jednání

David Cameron a Jean-Claude Juncker po jednání Zdroj: CTK

Premiér David Cameron před britskými poslanci připustil, že jeho chystaná dohoda s Evropskou unií není dokonalá a že ani unie po projednávaných reformách nebude dokonalá. Při vystoupení v Dolní komoře ale podle stanice BBC vyjádřil přesvědčení, že postavení Británie v EU bude díky této dohodě silnější a lepší.

Šéf konzervativního kabinetu vyzval všechny poslance, aby se zapojili do společného boje za prosazení reforem, které Británii umožní zůstat v reformované EU. „Pokud chcete skoncovat s dáváním (unii) bez dostávání (od unie), pokud chcete vyvést Velkou Británii ze stále integrovanější unie, pokud chcete spravedlnost mezi členy a nečleny eurozóny a pokud chcete konkurenceschopnější Evropu, tak bojujme společně,“ prohlásil Cameron.

V narážce na chystaný unijní summit 18. a 19. února v Bruselu, na kterém se má dohoda o požadavcích Londýna uzavřít, premiér řekl, že rozhodující okamžik se blíží. „Ohledně našich čtyř reformních požadavků jsme hodně pokročili, ale zbývá ještě mnoho práce a bude třeba prokázat odhodlanost a trpělivost,“ zdůraznil premiér.

Bude referendum koncem června?

Cameron věří, že díky prosazení jeho požadavků u evropských partnerů vyhrají v očekávaném britském referendu o členství země v unii přívrženci setrvání v EU, jak si sám premiér přeje. Pro zrušení členství ale nejsou v Británii jen některé opoziční síly, ale i silné euroskeptické křídlo Cameronovy Konzervativní strany. Předseda vlády již dříve řekl, že referendum by se mělo konat v dohledné době po případné dohodě na summitu, ale o termínu zatím odmítl diskutovat. Podle agentury AFP by se referendum mohlo konat 23. června.

Cameron po svém úvodním projevu čelil více než dvě hodiny mnohdy nepřátelským otázkám, převážně od euroskeptických členů své vládní strany, kteří již dříve premiérovo vyjednávání s EU označili za ztrátu času. Dnes označovali navrženou dohodu za „frašku“, „žert“ či „ztrátu iluzí“.

Obchází Cameron sliby?

Konzervativní euroskeptik Bill Cash obvinil premiéra, že ve snaze zachovat Británii v unii obchází mnoho slibů a principů. Jeho kolega Jacob Rees-Mogg, který již dříve Cameronovy požadavky na EU popsal jako „řídkou kaši“, dnes v parlamentu varoval, že s podobným vyjednáváním s předáky zemí unie britský premiér ohrožuje vlastní pověst.

Londýnský starosta Boris Johnson, který patří k vlivným osobnostem vládních konzervativců a podle BBC by v referendu mohl podpořit zastánce odchodu Británie z EU, jako poslanec řekl, že k dobré dohodě pro Británii je nutné ještě hodně udělat. Premiéra se přitom v diskusi ptal, zda dohoda obnoví svrchovanost Británie a zda omezí unijní regulace. Cameron ujistil, že Britům se vrátí pravomoci v „řadě oblastí“, připustil ale, že dokonalé to nebude.

The Daily Mail: Je to "velký klam"

List The Daily Mail návrh dohody označil za „velký klam“. Nedostatek prostředků k omezení migrace podle listu způsobí „rok chaosu v sociálních dávkách“. „Mail obdivuje Davida Camerona, ale musíme říct, že jeho schopnost sebeklamu je dechberoucí,“ konstatoval deník na první straně dnešního vydání.

Bulvární list The Sun návrh unie označil za „podvod“, „frašku“, a dokonce „kouřící hromadu hnoje“. „Brusel s námi, nikoli poprvé, jednal s opovržením,“ komentoval The Sun dosavadní výsledek Cameronova snažení dosáhnout reformy vztahů Británie s EU.

„Měly to být radikálně reformované vztahy s efektivnější a odpovědnější EU. Místo toho to vypadá, jakoby se pan Cameron spokojil s čímkoli, co nereformovaná unie chce Británii v tomto klubu nabídnout,“ míní deník The Times.