Cameron v říjnu opustí Downing Street. Ekonomika prý brexit ustojí

Britský premiér David Cameron

Britský premiér David Cameron Zdroj: ctk/AP

Británie potřebuje po rozhodnutí voličů o vystoupení z Evropské unie nové vedení, řekl dnes premiér David Cameron a oznámil, že funkci opustí na podzim. O jeho nástupci rozhodne říjnová konference Konzervativní strany. Až nový premiér bude mít podle Camerona zodpovědnost za vyjednání budoucích vztahů země s EU.

Cameron bojoval v kampani za setrvání Británie v unii, jeho výzvy však Britové nevyslyšeli. „Nemyslím, že by bylo správné, abych byl kapitánem, který se pokusí vést naši zemi k jejímu dalšímu cíli,“ řekl Cameron novinářům shromážděným před tradičním sídlem britských premiérů v londýnské Downing Street 10.

Viditelně zklamaný lídr konzervativců prohlásil, že není třeba okamžitě stanovovat „jízdní řád“ pro zavádění změn, které z osudového rozhodnutí vyplynou.

„Vyjednávání s Evropskou unií bude muset zahájit nový premiér. Podle mě by měl tento premiér rozhodnout, kdy uplatnit článek 50 a formálně zahájit proces odchodu z unie,“ prohlásil Cameron s odkazem na dosud nikdy nepoužitý článek Lisabonské smlouvy, který řeší odchod členské země z unie. Na vyjednání nových vztahů má podle tohoto bodu země dva roky.

Část zákonodárců Konzervativní strany přitom v první reakci na výsledky referenda o EU podpořila Cameronovo setrvání ve funkci. „Nyní potřebujeme stabilitu. Ano, měl by zůstat,“ odpověděl na otázku o Cameronově budoucnosti přední konzervativní poslanec Andrew Bridgen, který byl v kampani zastáncem brexitu, tedy odchodu z EU.

K odstoupení premiéra naopak vyzval vůdce protievropské Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP) Nigel Farage, pro něhož je výsledek referenda velkým vítězstvím.

Vládu by podle něho měl sestavit některý ze zastánců brexitu mezi konzervativci, například současný ministr spravedlnosti Michael Gove nebo bývalý londýnský starosta Boris Johnson. Cameronova rezignace byla rovněž požadavkem bývalého prvního ministra Skotska Alexe Salmonda, podle něhož brexit opravňuje Skoty k dalšímu referendu o nezávislosti na Británii.

V médiích se již objevují spekulace o možném premiérově nástupci, jimž vévodí jména Govea a Johnsona. Johnson, před jehož domem dnes čekal dav nespokojených odpůrců odchodu z EU a na někdejšího londýnského starostu kráčejícího k autu pod ochranou policistů bučel, je podle bookmakerů společnosti Bettfair největším favoritem.

Cameron se dnes Brity snažil uklidnit a ujišťoval je o stabilitě britské ekonomiky i o tom, že se jich v nejbližší době nedotknou žádné zásadní změny. Práci, kterou si naplánovala jeho vláda, podle svých možností kabinet dokončí.

Po šesti letech strávených v Downing Street 10 je Cameron podle svých slov pyšný na dobu, po kterou mohl zemi vést a kterou ukončilo legitimní rozhodnutí britských voličů. Referendum podle něho nemělo rozhodovat o politické budoucnosti žádného z politiků, včetně jeho samotného, lidé však neuvěřili jeho argumentům, že zemi bude lépe v unii. „Ale Britové velmi jasně rozhodli, že se vydají jinou cestou,“ řekl premiér.

Cameron je nejmladším britským premiérem za téměř 200 let
Vizitka britského premiéra Davida Camerona (49), který oznámil, že se kvůli brexitu na podzim vzdá ministerského křesla:
- Cameron, který vyhrál v čele Konzervativní strany dvoje volby (2010 a 2015), po zveřejnění výsledků čtvrtečního referenda, ve kterém Britové odhlasovali odchod z EU, řekl, že Británie potřebuje nové vedení. „Nemyslím, že by bylo správné, abych byl kapitánem, který povede naši zemi do jejího dalšího cíle,“ řekl. Premiérem zůstane ještě v nejbližších měsících, o jeho následovníkovi by se mělo rozhodnout na říjnové konferenci Konzervativní strany.

- Cameron před loňskými parlamentními volbami v případě vítězství své strany slíbil referendum uspořádat do konce roku 2017. Konzervativci zvítězili a on byl potvrzen v úřadu premiéra, kterým je od roku 2010, na další funkční období.

- Evropské partnery požádal Cameron o některé změny ve fungování unie a volnější vztah Británie s unijními institucemi. Své požadavky, které shrnul do několika základních skupin, poslal na podzim 2014 písemně šéfovi Evropské rady Donaldu Tuskovi. Nejspornějším bodem byla snaha Londýna omezit sociální dávky pro přistěhovalce z ostatních zemí EU. Cameron dále usiloval o větší pravomoci národních parlamentů, změny ve fungování eurozóny a menší zapojení do evropské integrace.

- V prosinci 2011 se Cameron stal prvním britským premiérem, který vetoval změny lisabonské smlouvy EU s tím, že nejsou v zájmu Británie.

- Jeho první vláda rovněž uspořádala v roce 2011 referendum o změně volebního systému, o dva roky později referendum o nezávislosti Falklandských ostrovů, v roce 2014 referendum o nezávislosti Skotska a také legalizovala sňatky osob stejného pohlaví v Anglii a ve Walesu.

- V květnu 2010 nahradil Cameron ve funkci premiéra labouristu Gordona Browna a stal se nejmladším britským premiérem za posledních téměř 200 let. Konzervativci se tak vrátili do vlády po 13 letech v opozici.

- Ačkoli strana tehdy nezískala potřebnou většinu, Cameron se dokázal opřít o liberální demokraty Nicka Clegga a sestavit funkční vládu, která provedla rozsáhlé změny v sociální sféře, imigrační politice, vzdělání a ve zdravotnictví.

- V letech 2003 až 2004 byl Cameron místopředsedou konzervativců a v prosinci 2005 vystřídal v jejich čele Michaela Howarda coby mladý umírněný politik, schopný straně přitáhnout mladé voliče.

- Stranu převzal ve stádiu hluboké demoralizace po trojité volební porážce. Zmodernizoval ji podobně jako Tony Blair svého času labouristy, odklonil ji od tradičního konzervativismu směrem k sociálně liberálním a levicovějším pozicím a změnil styl její prezentace. Představil ekologická témata, slíbil, že za jeho vlády nevzniknou žádné další soukromé a drahé školy, podporoval kvóty pro ženy a boj s chudobou třetího světa.

- Ve stínovém kabinetu zasedal od roku 2003, o dva roky později se stal na půl roku stínovým ministrem školství.

- Do parlamentu Cameron poprvé neúspěšně kandidoval v roce 1997, o čtyři roky později jej zvolili za obvod Witney (Oxfordshire).

- David William Donald Cameron se narodil v Londýně 9. října 1966, v roce 1984 absolvoval prestižní Eton, potom politické vědy, filozofii a ekonomii na Oxfordské univerzitě.

- V roce 1992 pracoval pro Konzervativní stranu jako poradce tehdejšího ministra financí Normana Lamonta a posléze sedm let pro televizní společnost Carlton Communications.

- V červnu 1996 se oženil se Samathou Sheffieldovou, která je dcerou baroneta, mají spolu děti Nancy, Elwena a Florence. Syn Ivan, postižený dětskou mozkovou obrnou a epilepsií, zemřel v únoru 2009, když mu bylo šest let.

- Cameron je pokládán za obratného taktika, schopného se přizpůsobit situaci.

- Má rád hudební skupiny Smiths a Radiohead; jeho rodina vlastní usedlosti v prestižní oblasti západního Londýna a on sám si libuje v jízdě na koni a v lovu.

- Má vztah k České republice. Je prasynovcem Alfreda Coopera, někdejšího ministra války britské vlády, který na podzim 1938 z důvodu nesouhlasu s chováním své vlády během mnichovské krize rezignoval na funkci prvního lorda admirality. Za to jej v osobním dopise ocenil sám prezident Edvard Beneš. Cooperovy dopisy věnoval tehdejší český premiér Mirek Topolánek Cameronovi při jeho návštěvě Prahy v roce 2007. Naposledy byl v ČR letos v lednu.

- V roce 2013 účinkoval Cameron ve videoklipu britské populární hudební skupiny One Direction.