Část francouzské justice je zpolitizovaná, tvrdí obviněný Sarkozy

Nikolas Sarkozy opouští svůj dům v Paříži (2. července 2014)

Nikolas Sarkozy opouští svůj dům v Paříži (2. července 2014) Zdroj: CTK

Bývalý francouzský prezident Nicolas Sarkozy, který je obviněn z korupce, kritizuje část francouzské justice za to, že se podle jeho slov "zpolitizovala". Hlavní body obvinění své osoby považuje exprezident za směšné a tvrdí, že je patrná jasná snaha ponížit ho.

„V naší zemi, která je zemí lidských práv a právního státu, jsou věci, které jsou organizovány. Francouzi je mají znát a v souladu se svým svědomím a s naprostou svobodou to posoudit,“ uvedl bývalý šéf státu podle serveru zpravodajské televize LCI.

Sarkozy zpochybnil nestrannost jedné z vyšetřujících soudkyň, která se zabývá jeho případem: Claire Thépautová je členkou odborové organizace francouzské justice, jež je pravicovými politiky označována za levicovou. „Je snad normální, aby byla vybrána soudkyně, která patří do justičních odborů? Jejíž politickou posedlostí je zničit osobu, kterou má obvinit nebo zprostit obvinění?“ zeptal se bývalý prezident.

„Všechno, co se děje, má o mně udělat obrázek, který není pravdivý. Chci říci těm, kteří nás poslouchají nebo sledují, že jsem nikdy nezradil jejich důvěru. Nikdy jsem nejednal v rozporu se zásadami republiky a právního státu,“ pokračoval Sarkozy. „Jsem hluboce šokován tím, co se stalo. Nežádám o žádné privilegium a jestli jsem udělal chyby, ponesu všechny následky. Nejsem člověk, který prchá před svými povinnostmi,“ dodal exprezident.

Exprezidentovi hrozí až 10 let

Sarkozy je stíhán pro korupci, úplatkářství a porušení služebního tajemství, za což mu v případě, že se případ dostane před soud, hrozí až deset let vězení. Exprezidenta justice po několikahodinovém zadržení vyšetřuje na svobodě.

„Byla tu touha mě ponížit,“ komentoval Sarkozy své zadržení, které podle něj vzhledem k jeho dosavadní naprosté bezúhonnosti nebylo normální.

Konec politických ambicí?

Pro 59letého Sarkozyho, který podle médií měl ambice vrátit se do čela opoziční pravice a kandidovat v příštích prezidentských volbách v roce 2017, představuje vývoj případu těžkou ránu. Pokud s ním začne proces, bude s největší pravděpodobností muset pohřbít své politické ambice. A to podobně jako bývalý šéf Mezinárodního měnového fondu Dominique Strauss-Kahn. Tomu naději na účast ve volbách zhatila aféra kolem údajného znásilnění pokojské v USA. Nakonec sice bylo trestní stíhání zastaveno, ale mimosoudní vyrovnání se ženou ukázalo, že Strauss-Kahn zcela čisté svědomí nemá.

Sarkozy dnes řekl, že teprve koncem srpna nebo začátkem září se vyjádří, zda se do politiky vrátí jako kandidát na staronového šéfa konzervativní strany Svaz pro lidové hnutí (UMP). Na podzim se bude o tuto funkci svádět boj poté, co z ní v květnu odstoupil Jean-François Copé kvůli jinému skandálu, do něhož je Sarkozy rovněž zapleten. V této aféře jde o financování předloňské Sarkozyho prezidentské kampaně. Tehdy Sarkozy ve volbách těsně prohrál s nynějším socialistickým prezidentem Françoisem Hollandem.