Část republikánů se odvrací od Trumpa. Neklid ve straně roste

Americký prezident Donald Trump se snaží upevnit podporu mezi svými tradičními voliči

Americký prezident Donald Trump se snaží upevnit podporu mezi svými tradičními voliči Zdroj: Reuters

Jedním z republikánů, kteří k protestům zaujali opačný postoj než prezident je  Mitt Romney
Protesty po Floydově smrti pokračují
K rakvi s tělem George Floyda se přišly rozloučit tisíce lidí.
V Minneapolis nadále pokračují protesty kvůli zabití George Floyda
V Minneapolis nadále pokračují protesty kvůli zabití George Floyda
8
Fotogalerie

Šéf Bílého domu Donald Trump zatím nemá příliš dobrý rok. Na jeho počátku se řešil impeachment, vzápětí přišla pandemie koronaviru a s ní ekonomické potíže a nakonec rasové nepokoje. Republikáni se proto začínají bát o výsledek podzimních voleb. Vyostřená situace navíc povzbuzuje i prezidentovy kritiky uvnitř strany.

„Trumpovy šance na znovuzvolení klesají v plamenech společně s těmito budovami a hořícími policejními auty,“ řekl časopisu Time v době nejprudších protestů byznysmen, prezidentův příznivec a významný přispěvatel na republikánské kampaně Dan Eberhart.

Ještě na počátku roku měl přitom Trump ke znovuzvolení našlápnuto velmi dobře. Ekomomická situace byla stabilní, demokratické strana rozdělená a procesem impeachmentu se mu podařilo projít bez větší úhony i díky tvrdému postoji vůči Íránu.

Poté však přišel koronavirus a s ním obavy republikánů, zda častá veřejná vystoupení prezidentovi spíše neškodí. Jeho popularita se přesto znovu zvedla. Podle průzkumu agentury Gallup jeho počínání v první půli května schvalovalo 49 procent Američanů, o šest procentních bodů víc než o měsíc dříve.

Trump ztrácí hlasy v důležitých skupinách

Nyní se s napětím čeká, jak na Trumpovu oblibu dopadnou protesty vyvolané zabitím černocha George Floyda, ke kterým zaujal tvrdý postoj. CNN v pondělí zveřejnila ptůzkum, podle něhož prezidentova popularita znovu padá. Zatímco minulý měsíc v tomto šetření jeho práci hodnotilo kladně 45 procent oslovených, nyní je to 38 procent.

Pro znovuzvolení je však pro Trumpa klíčové udržet si podporu určitých skupin a mít na vrch ve státech, které mohou rozhodnout. Je jasné, že svým nynějším důrazem na zákon a pořádek míří především na své tradiční voliče: bělochy s nižším vzděláním, seniory a evangelikály. Je však otázka, jestli mu tato taktika bude stačit.

I v jeho voličských baštách mu totiž v poslední době podpora slábla. Seniorům se nelíbil jeho postoj ke koronaviru, navíc se od něj podle průzkumů postupně odvracejí i bílé méně vzdělané ženy. Šetření také ukazují, že Trump a jeho předpokládaný demokratický rival Joe Biden si vedou nerozhodně v šesti státech, jejichž zisk bude 3. listopadu klíčový pro celkový úspěch.

Republikáni vytvářejí platformy proti Trumpovi

Část republikánů podotýká, že do voleb je ještě daleko a je tak předčasné Trumpovy šance hodnotit. V posledních dnech je ale patrné napětí uvnitř strany, která ani dříve nebyla v podpoře prezidenta zcela jednotná. Někteří republikáni nesouhlasí s jeho kroky, další se bojí ztráty Senátu v nadcházejících volbách.

Exministr zahraničí Colin Powell a někdejší prezidentský kandidát Mitt Romney dávají hlasite najevo, že Trump jejich hlas nedostane. Podle listu The New York Times se stejně hodlá zachovat i někdejší prezident George Bush a možná i jeho bratr Jeb. Ohledně záměrů některých bývalých prominentů pak není jasno, týká se to například někdejších předsedů Sněmovny reprezentatů Johna Boehnera a Paula Ryana.

Příznivci republikánů vytvářejí i platformy, které se proti prezidentovi vymezují, například Lincolnův projekt. Jeho spoluzakladatel Rick Wilson tvrdí, že některé republikánské špičky se v obavě o svou kariéeru dlouho bály říct na Trumpa otevřeně svůj názor. „Nyní jsme dosáhli bodu, kdy intolerance k jeho neschopnosti dosáhla stratosférické úrovně,“ řekl podle britského listu The Guardian.

Souboj amerikanismu a globalismu

Je však otázka, nakolik tyto proudy ovlivní smýšlení řadových voličů. Podle některých názorů je skupina kritiků stále příliš malá. Konzervativní komentárka Tammy Bruceová v pondělí ve vysílání stanice Fox News řekla, že ji postoj republikánského establishmentu vůči Trumpovi nijak nepřekvapuje.

„Je to samozřejmě bažina. Toto je o amerikanismu proti globalismu. O tom, co je dobré pro americkou rodinu nebo pro vládnoucí politickou elitu,“ řekla s tím, že binární volba republikáni versus demokraté zanikla.

Tyto výroky nápadně připomínají Trumpovu rétoriku v minulém klání s Hillary Clintonovou. Není vůbec vyloučené, že mu zajistí zvolení i podruhé.