Celní svoboda napříč Atlantikem: jednání EU s USA začínají

Většina obchodní výměny mezi USA a EU probíhá díky kontejnerovým lodím

Většina obchodní výměny mezi USA a EU probíhá díky kontejnerovým lodím Zdroj: CC BY 2.0: Daniel Ramirez

Evropská unie a Spojené státy zahájí jednání o transatlantické zóně volného obchodu. Rozhovory začnou v červnu. Jejich výsledek by se mohl stát vzorem globální hospodářské spolupráce pro další státy.

Výsledkem rozhovorů by měla být největší bilaterální obchodní dohoda, jaká byla ve světě kdy sjednána. EU doufá, že dohoda přispěje k růstu hrubého domácího produktu unie až půl procentem. Díky spolupráci by v roce 2027 mohla evropská ekonomika získat půl procent a ta americká 0,4 procenta.

„Nebude to snadné,“ připustil předseda Evropské komise José Barroso Barroso. Dodal však, že výsledek by měl být přínosem pro obě strany. Obchodní dohoda ovlivní asi polovinu světové produkce. Komisař EU pro obchod Karel De Gucht řekl, že z dohody nebudou vyloučeny žádné sektory, nicméně EU později předloží seznam odvětví, která považuje za citlivá.

Americký prezident Barack Obama k zahájení rozhovorů vyzval v úterý v poselství o stavu unie. Bílý dům uvedl, že mezi EU a USA se už dnes každoročně zobchodují zboží a služby za téměř bilion dolarů, a díky obchodu existují po obou stranách Atlantiku miliony pracovních míst.

Analytici předpokládají, že hlavní rozpory nastanou v oblasti cel na zemědělské produkty a chemikálie. Tarify u spotřebního zboží jsou již dnes nízké. Aby EU uklidila nedávné protesty USA, zrušila už před časem zákaz dovozu živých prasat a hovězího ošetřeného kyselinou mléčnou z druhé strany Atlantiku.

Že úspěch vyjednávání není zaručen, ukazují i jednání o obchodní dohodě mezi EU a Kanadou. Navrhovaná smlouva by měla oběma stranám přinést úsporu desítek miliard ročně, schvalovací proces se přesto táhne od roku 2009. Jedním ze sporných témat je i vízová povinnost Čechů při cestě do Kanady.

Miroslav Lajčák: Klasické diplomacii odzvonilo