Češi zbrojí na EXPO v Miláně. Organizátoři spouští tendr na pavilon

Návrhy studentů ČVUT na český pavilon na výstavě Expo 2015

Návrhy studentů ČVUT na český pavilon na výstavě Expo 2015 Zdroj: CVUT

Návrhy studentů ČVUT na český pavilon na výstavě Expo 2015
Návrhy studentů ČVUT na český pavilon na výstavě Expo 2015
Návrhy studentů ČVUT na český pavilon na výstavě Expo 2015
Návrhy studentů ČVUT na český pavilon na výstavě Expo 2015
4
Fotogalerie
Kancelář generálního komisaře české účasti na světové výstavě EXPO 2015 podá dnes do věstníku veřejných zakázek oznámení o výběrovém řízení na stavbu národního pavilonu v milánském areálu. Zveřejněno bude v pondělí. Představu o tom, jak by měl objekt vypadat, Česko má – v souladu s přáním italských pořadatelů.

Jisté je, že vítěz soutěže bude stavitelem a majitelem budovy; zda půjde o jednu firmu či konsorcium, určí tendr. V předstihu k veřejné zakázce, kterou kancelář vypisuje, se na možnou podobu pavilonu podívali studenti Fakulty architektury ČVUT Karel Hašek, Max Funda a Oldřich Dufek. Jde o semestrální projekty z ateliéru Interiéru a výstavnictví docenta Vladimíra Soukenky.

Vítěz postaví „dům“ za své. Stát mu uleví na nájmu

Česká republika získala pro stavbu národního pavilonu pozemek číslo 5. Jde o parcelu o velikosti 1362 metrů čtverečních, zastavět je možné 700 metrů a zastřešit 280 metrů čtverečních okolní volné plochy. Pavilon může být vysoký 12 metrů, při odůvodnění zvláštních architektonických požadavků a po povolení organizátory až 17 metrů. Národní podmínkou je, aby stavitel postavil dílo na vlastní náklady a stal se tak jeho vlastníkem. „Počítáme s pavilonem s náklady zhruba 100 tisíc korun za metr čtvereční, tedy v rozmezí od 60 do 80 milionů korun. Majiteli zaplatíme formou nájmu až polovinu. Interiér a expozici asi za 60 milionů korun chceme vybudovat s přispěním partnerů ze soukromé sféry. Připočítámeli výdaje na šestiměsíční provoz, mluvíme o celkové částce 180 milionů korun,“ konstatuje generální komisař Jiří F. Potužník.

Italové požadují využití moderních ekologických a nízkoenergetických materiálů, energeticky málo náročný provoz expozic a pohodlí a základní služby pro návštěvníky.

„Národní pavilon by měl být architektonicky a technologicky moderní, měl by upoutávat pozornost jako originální dílo a současně nabízet komfort hostům a provozovatelům expozice,“ zní stanovisko Kanceláře generálního komisaře (KGK), které reaguje na výše popsané výzvy. Pavilon je mimo jiné předpokladem pro úspěch celé české účasti, výběrové řízení na jeho vybudování bude oznámeno v pondělí. Vítěz tendru by měl být znám v září, v dubnu příštího roku má dotyčný subjekt převzít pozemek na milánském výstavišti. Zkušební provoz se čeká od 1. dubna 2015, samotná světová přehlídka začne o měsíc později. Téma zní: Potraviny pro planetu, energie pro život.

KGK, která tendr vypisuje, má následující představu: pavilon bude stát na zelené ploše obklopené vodou, vstup bude volný. Na vnějším prostranství má příchozí lákat ke vstupu zahrádka plná ovoce a zeleniny, dále hřiště sloužící příležitostně jako amfiteátr, sezení ve zvlněném terénu u vody nebo pod chmelem. Stěny budovy by měly vyrůstat z vody, plné zdi ze slámokartonů z kolem osázené pšenice. „O konkrétní podobě rozhodne ovšem výběrové řízení,“ připomíná Potužník.
Expozice Laboratoř života uvnitř pavilonu má být průhledná a nabídne výsledky české vědy.

V zahradě začíná sledování klimatických změn a ochrany druhů, navazují šetrné preparáty pro zvířata, léky proti civilizačním chorobám, následují nanotechnologie čistící vodu.

„Exponáty vedou návštěvníky od péče o rostliny přes péči o zvířata po péči o člověka a celou planetu, logicky navazují a spojují je umělecká díla současných tvůrců,“ říká KGK.

Na Laboratoř života chce Bioveta i zoo

Kancelář generálního komisaře účasti České republiky na Všeobecné světové výstavě EXPO v Miláně s mottem „Potraviny pro pro planetu, energie pro život“ ukončila jednání s potenciálními partnery a spoluinvestory národní expozice Laboratoř života. Na jednáních, která trvala několik měsíců, se domácím organizátorům povedlo dohodnout se sedmi subjekty – podle informací deníku E15 jde o Ústav organické chemie a biochemie, energeticky šetrné laboratoře Block, firmu Navigate se specializací na nanotechnologie, Ústav experimentální botaniky, firmy Bioveta a CzechGlobe a Zoologickou zahradu Praha. Účast na EXPO potvrdila deníku E15 například Bioveta, zájem být u toho CzechGlobe či pražská zoo. „Další firmy, například sklářské či keramické, se stanou součástí prezentace krajů České republiky,“ doplňuje generální komisař Jiří F. Potužník.

Samostatnost,  soběstačnost.  Karel Hašek řeší, že v roce 2045 bude žít na světě 15 miliard lidí.  Pro Zemi to podle něj představuje ohrožení.  Projekt, který je výzvou k zachování rovnováhy, čerpá z českého národního symbolu,  jímž je lípa a její listy.Samostatnost, soběstačnost. Karel Hašek řeší, že v roce 2045 bude žít na světě 15 miliard lidí. Pro Zemi to podle něj představuje ohrožení. Projekt, který je výzvou k zachování rovnováhy, čerpá z českého národního symbolu, jímž je lípa a její listy. | CVUTSamostatnost, soběstačnost. Karel Hašek řeší, že v roce 2045 bude žít na světě 15 miliard lidí. Pro Zemi to podle něj představuje ohrožení. Projekt, který je výzvou k zachování rovnováhy, čerpá z českého národního symbolu, jímž je lípa a její listy.

Po partnerech KGK požaduje písemný popis obsahu a formy jejich exponátu, specifikaci prostorových a technických požadavků, popis služeb poptávaných po EXPO v době od 1. května do 31. října 2015 a předpokládanou výši a strukturu celkových investic. Kancelář poté partnerům navrhne odpovídající plnění v podobě marketingových služeb, prostoru u mediálních partnerů a dalších služeb.

Světová výstava EXPO je prvním českým podnikem svého druhu, u něhož se počítá s výrazným zapojením soukromého sektoru. Stát by měl poskytnout 60 milionů korun z rozpočtu a 70 milionů ze zisku předchozího ročníku EXPO v čínské Šanghaji, podíl privátu se má pohybovat od 50 do 100 milionů korun.