Česko dostalo podle polského premiéra od Varšavy dobrý návrh ohledně dolu Turów

Polský premiér Mateusz Morawiecki prohlásil, že česká strana dostala ohledně sporného dolu od Varšavy velmi dobrý návrh.

Polský premiér Mateusz Morawiecki prohlásil, že česká strana dostala ohledně sporného dolu od Varšavy velmi dobrý návrh. Zdroj: Profimedia

Hnědouhelný důl a elektrárna Turów na česko-polských hranicích. Polsko kvůli jeho provozu musí platit pokutu půl milionu eur denně.
2
Fotogalerie

Polský premiér Mateusz Morawiecki v neděli prohlásil, že Česko dostalo od Varšavy velmi dobrý návrh ohledně hnědouhelného dolu Turów. Uzavřít dohodu s Prahou před blížícími se parlamentními volbami v České republice však bude podle něj obtížné, píše agentura PAP. Češi se řídí volební logikou, sdělil šéf polské vlády na dotaz novinářů k vývoji sporu mezi oběma zeměmi během své návštěvy města Mielec na jihovýchodě Polska.

„Tento návrh spočívá v tom, že obyvatelé příhraničních oblastí mohou počítat s reálnou finanční podporou z polské strany, pokud jde o projekty týkající se vody, související s vytvářením dalších bariér proti hluku a jinými investicemi,“ uvedl Morawiecki. Konkrétnější nicméně podle dostupných informací v polských médiích nebyl.

„Bude pravděpodobně obtížné dosáhnout dohody před volbami (v Česku), protože naši čeští sousedé se řídí volební logikou. To je logika, která je současně zbavena ochoty k dosažení dohody,“ nechal se dále slyšet polský ministerský předseda.

Poznamenal, že pokud bude dosaženo konečného urovnání před Soudním dvorem Evropské unie, což by se podle něj mělo stát během několika měsíců, pak skončí pokuty, které tribunál nedávno Varšavě v případě Turówa uložil. „Naši čeští sousedé si musí uvědomit, že také na naší straně bude chuť k jakékoli dohodě určitě mnohem, mnohem menší. Naše nabídka je na stole, je velmi dobrá, zda ji Češi přijmou, uvidíme,“ dodal.

Spor mezi Prahou a Varšavou ohledně těžby v Turówě se v posledních dnech vyostřil. Česko už dříve zažalovalo Polsko u Soudního dvora Evropské unie kvůli rozhodnutí polských úřadů prodloužit dolu povolení k těžbě. Podle Prahy důl mimo jiné ohrožuje zásoby pitné vody v českých obcích.

V pondělí unijní soud nařídil, aby Varšava platila pokutu půl milionu eur, tedy asi 12,7 milionu korun denně, jelikož se nepodřídila předběžnému opatření okamžitě ukončit těžbu v dole, a to až do konečného rozhodnutí v této věci. Polská vláda přesto odmítla těžbu přerušit.

Polský premiér následně podle některých zdrojů dokonce zrušil svoji účast na demografickém summitu v Budapešti kvůli přítomnosti Andreje Babiše. V pátek se v Praze odehrálo další kolo jednání mezi českou a polskou stranou, přičemž schůzka podle účastníků přinesla posun, nicméně nikoliv uzavření dohody.

Český ministr životního prostředí Richard Brabec uvedl, že vnímá posun v některých dosud sporných bodech, ale ohledně možné dohody nechtěl být konkrétní. O posunu v jednání hovořil také liberecký hejtman Martin Půta nebo náměstek polského ministra zahraničí Pawel Jabloński. Jednání mají pokračovat příští týden.

Mluvčí polské vlády Piotr Müller podle agentury PAP dříve sdělil, že na stole je nabídka pomoci regionu dotčenému těžbou v dole v řádu 40 až 50 milionů eur neboli 1 až 1,25 miliardy korun. Podle dřívějších informací by dohoda podle české strany měla obsahovat mimo jiné povinnost uhrazení výdajů na vybudování nových a posílení stávajících zdrojů pitné vody či na posílení vodního zdroje v některých českých lokalitách. Brabec ani Půta nechtěli po jednání požadovanou částku konkretizovat.