Česko fandí britské snaze dobudovat unijní trh

Budova Evropské komise

Budova Evropské komise Zdroj: CC BY 2.0: Sebastien Bertrand via Flickr

Velká Británie chce reformovat Evropskou unii, v Praze však už nemá tak vstřícné posluchače jako předchozí pravicové vlády. „Náš apel už asi nebude znít tak silně, ale Česko má jako my pořád zájem například na tom, aby EU byla ekonomicky dynamičtější,“ řekl při návštěvě Prahy britský ministr pro evropské záležitosti David Lidington.

Česko v unii určitě podpoří Brity ve snaze dokončit jednotný evropský trh. „Shodli jsme se, že nemá cenu dělat to po částech. Raději by se měl připravit jeden velký balík opatření, které nynější nedostatky odstraní,“ tvrdí náměstek ministra zahraničí pro ekonomickou diplomacii Martin Tlapa.

Dokončení vnitřního trhu je dlouhodobě jednou z priorit českých vlád. S Brity má česká administrativa podobný názor i na větší uvolňování mezinárodního obchodu. Britský plán na změny v EU však zdaleka jednotným trhem nekončí. Zahrnuje především vyjednání nových podmínek, za nichž by Británie mohla setrvat v EU. Jde například o návrat některých pravomocí z Bruselu zpět do Londýna. V zakladatelských smlouvách unie by se mělo také vyjasnit postavení zemí, které stojí mimo eurozónu. „Při zavedení eura se neuvažovalo o tom, jak bude unie dlouhodobě fungovat při existenci různých měn,“ vysvětluje Lidington.

Británii vadí pravidla pro banky a finanční sektor

Británii leží v žaludku zejména nová pravidla pro banky a finanční sektor. Letos na podzim bude mít eurozóna dost členů, aby kvalifikovanou většinou schvalovala pravidla, která budou automaticky platit pro celou unii. To je podle Lidingtona zásadní zpochybnění principu, že EU má chránit stejně zájmy všech svých členů.

„Případná reforma se musí pohybovat ve stávajících smlouvách. Naopak smysl nám dává britský požadavek na větší zapojení národních parlamentů či na lepším hodnocení dopadů regulace,“ říká státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza. Ten se s Lidingtonem dohodl na vzájemné podpoře při jednání o rezortech v nové komisi.

Snaha britské vlády dojednat nové podmínky členství v unii úzce souvisí s referendem o setrvání země v evropském spolku, které britský premiér David Cameron slíbil na rok 2017. Nový šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker v Evropském parlamentu prohlásil, že se přesunu některých pravomocí do Británie nebrání.