Česko s pomocí Kurdům otálí, kritizují zbrojaři

Kurdští bojovníci v Iráku

Kurdští bojovníci v Iráku Zdroj: ctk/AP

Dodávky vojenské techniky iráckým Kurdům, ať už z arzenálů armády, nebo ze skladů tuzemských firem, zbytečně váznou. A vedle munice a starších pušek a samopalů, které jim chce pro boj s islámskými radikály poskytnout Sobotkova vláda, by do Iráku mohly putovat i děla, houfnice, obrněné transportéry nebo tanky.

Shodují se na tom prezident Asociace bezpečnostního a obranného průmyslu ČR Jiří Hynek se skupinou Excalibur Army, která mimo jiné opravuje a modernizuje vyřazenou techniku pro pozemní síly.

„Má-li být pomoc Kurdům skutečně účinná, musíme ji dokázat poskytnout ne v řádu dnů, ale hodin. České úřady zbytečně otálejí. Navíc jen pušky a samopaly v boji s hnutím Islámský stát nepomohou,“ řekl Hynek.

Asociace před dvěma týdny obdržela oficiální žádost kurdské strany, jež obratem zaslala podrobný seznam materiálu, který by bylo možné prakticky okamžitě do Iráku vyvézt. Přednost by dala prodeji i proto, aby se dodávky urychlily. Rovněž informovala ministerstva zahraničí a obrany, která jsou v takovýchto případech klíčová.

Funkční second hand

Podle zbrojařů nemá v současnosti smysl uvažovat o exportu nových sofistikovaných systémů, protože zaškolení kurdských jednotek by zabralo příliš mnoho času. Nabízí se však stále funkční „second hand“, tedy například kolové i pásové transportéry OT-64 a BVP s automatickými kanony, tanky T-72, houfnice Dana a další technika používaná v zemích bývalé Varšavské smlouvy. Její výhodou je to, že ji Kurdové umějí obsluhovat.

Tady vidí příležitost nejen státní podnik LOM Praha s vrtulníky Mi-24, ale i Excalibur Army, jak potvrdil Lukáš Novotný z vedení holdingu. „Jsme připraveni podílet se na dodávkách zbraní a techniky pro iráckou armádu i jednotky kurdské autonomie. Vzhledem k zaměření naší firmy by se jednalo o výzbroj pozemních sil,“ uvedl.

Mládek: L-159 lze dodat v řádu týdnů
První bitevníky L-159, o které má zájem Irák, by mohly být dodány v řádu týdnů. Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) to řekl při včerejší návštěvě Aera Vodochody. Irák o koupi bitevníků usiluje už delší dobu, transakci pozdržela domluva o ceně mezi ministerstvem obrany a Aerem. Bagdád chce 14 strojů, z nichž 11 je uložených a tři armáda provozuje. Ta by si musela dva letouny nechat přestavět na cvičné verze, což by spolklo asi 300 milionů korun.

Podle šéfa diplomacie Lubomíra Zaorálka (ČSSD) by Česko mohlo Kurdům poskytnout munici či starší lehké ruční zbraně, jako jsou útočné pušky a samopaly vzor 58 a 59. Ministerstvo nyní rozhoduje, zda půjde o přímou mezivládní pomoc, již by musel schválit Sobotkův kabinet, či o standardní obchod. Ten vyžaduje licenci rezortu průmyslu a obchodu.

Zbrojaři namítají, že pušky a samopaly Kurdům proti extremistům příliš nepomohou. A také by vojenský materiál raději prodali. „Kurdové jsou solventní. Kromě toho by byl tento postup mnohem rychlejší než mezivládní dohoda,“ poznamenal Hynek.

Teprve až by se uskutečnil vývoz v české armádě už nepoužívané či nahrazované techniky, mohly by přijít na řadu nové výrobky, třeba terénní auta. „Vzhledem k ochotě a aktivnímu úsilí vlády vyvážet do Iráku letouny L-159, což je z hlediska know-how i ceny nejvýznamnější kategorie zbraní, by byl export vozidel naprosto logickým krokem odpovídajícím dosavadní tuzemské politice,“ uvedl mluvčí Tatra Trucks Andrej Čírtek.