Česko se anglicky domluví. Patří k 20 nejlepším zemím světa, tvrdí studie

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Česká republika patří mezi dvacítku zemí, jejichž obyvatelé umějí nejlépe anglicky. Vyplývá to alespoň z hodnocení English First English Proficiency Index (EF EPI), které porovnává jazykové dovednosti lidí ze 70 zemí světa. Česko skončilo na 18. místě. První příčky obsadily skandinávské státy, na chvostu žebříčku naopak skončily rozvojové země.

V globálním hodnocení se Česko umístilo na 18. příčce s celkovým skóre 59,01 a těsně tak překonalo Švýcarsko, Indii nebo Maďarsko, uvádí zveřejněná zpráva. Podle aktuálního indexu bylo Česko označeno jako region s „vysoce odbornou“ úrovní angličtiny. Je tedy patrné jisté zlepšení oproti letům 2013 až 2014, kdy vycházelo z hodnocení jako země s „mírnou odborností“.

První místo v tabulce obsadilo Švédsko s bodovým hodnocením 70,94. Nizozemsko, Norsko, Dánsko a Finsko obsadily další místa v první pětce.

V rámci sedmadvaceti evropských zemí se Česká republika dostala na 15. místo, odhaluje zpráva. Zařadilo se tak mezi země jako Rakousko, Belgie, Německo, Maďarsko nebo Švýcarsko. Nadprůměrnou znalost angličtiny v Evropě prokázalo také Lucembursko, Polsko a Slovinsko. Podprůměrnou angličtinou naopak mluví ve Francii a v Rusku, tvrdí dokument.

Angličtina v EvropěJazykové dovednosti v EvropěJazykové dovednosti v Evropě | Repro ef.com/epi

Anglicky lépe umějí ženy

Zpráva také odhalila, že téméř v každé zemi se ženy domluví anglicky lépe než muži. Česká republika v tomto ohledu není výjimkou - české ženy dosáhly lepšího hodnocení než muži. Minimální nebo vůbec žádný rozdíl mezi pohlavími vycházel pouze ve Skandinávii.

Výzkum také prokázal, že lepší angličtina koreluje nejen s vyšším HDP na obyvatele a vyšší kvalitou života, ale také s vyšším exportem a technologickou vyspělostí země.

Index EF EPI shromažďuje data 910 tisíc lidí, kteří se v loňském roce zúčastnili standardních testů z angličtiny, ať už amerického typu TOEFL (Test of English as a Foreign Language) nebo britského IELTS (International English Language Testing System).

Trendy v jazykových kurzech: U žen bodují románské jazyky, hitem mužů je Kanada