Česko získalo pravomoc spolurozhodovat o Antarktidě

Antarktida, ilustrační foto

Antarktida, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Česká republika dnes jako 29. země světa získala pravomoc spolurozhodovat o dění v Antarktidě, kde již léta provádí výzkum. Rozhodly o tom smluvní strany mezinárodní dohody o Antarktidě na zasedání v Bruselu a informoval o tom tiskový odbor českého ministerstva zahraničí.

Praha přistoupila ke smlouvě o Antarktidě již v roce 1962 a nyní jí byl přiznán takzvaný konzultativní status, který dává právo spolurozhodovat o osudu Antarktidy. Toto plnohodnotné postavení je udělováno pouze státům, které v polárním světadílu vyvíjejí významnou vědeckou a výzkumnou činnost.

Česko podobně jako dalších více než 40 zemí provádí antarktický výzkum a od roku 2006 má navíc vlastní výzkumnou polární stanici Johanna Gregora Mendela na ostrově Jamese Rosse. ČR byla jediným státem, který měl samostatnou vědeckou stanici a neměl konzultativní status.

Antarktida byla přijetím smlouvy o Antarktidě v roce 1959 „zmezinárodněna“ a prohlášena za kontinent určený výhradně pro mírové účely a otevřený svobodnému vědeckému výzkumu v zájmu všeho lidstva. Dřívější územní nároky, které si činily například Británie, Nový Zéland nebo Chile, jsou po dobu platnosti smlouvy „zmrazeny“ a nemohou být prosazovány.

O pravidlech využívání kontinentu a jeho ochrany jako světové přírodní rezervace rozhoduje mezinárodní společenství prostřednictvím států s konzultativním statusem. ČR se tak bude moci podílet na rozhodovacích procesech týkajících se regulace vědeckého výzkumu a využití jeho výsledků, správy lidské činnosti v Antarktidě, rozvoje turismu a dalších komerčních aktivit a nových výzev a hrozeb antarktickému kontinentu a jeho mezinárodnímu režimu, uvedl v tiskové zprávě Černínský palác.

Pavel Kapler: Čeští vědci by znovu rádi dosáhli jižního pólu

Otevřela se nám možnost rozhodovat o Antarktidě