Český důstojník velí jednotkám NATO na manévrech v Německu

Vojenské cvičení NATO v Německu Allied Spirit

Vojenské cvičení NATO v Německu Allied Spirit Zdroj: ctk

Vojenské cvičení NATO v Německu Allied Spirit
Vojenské cvičení NATO v Německu Allied Spirit
2
Fotogalerie
Téměř 1400 českých vojáků z celkových 4500 se v těchto dnech podílí na jednom z největších letošních vojenských cvičení Severoatlantické aliance v bavorském Hohenfelsu. V simulovaném konfliktu s nepřítelem, který využívá hybridní vedení války, vůbec poprvé velí aliančním jednotkám český důstojník, velitel sedmé mechanizované brigády plukovník Josef Kopecký.

„Scénář, který je na tomto cvičení, je válečný konflikt s hybridním podtextem,“ řekl Kopecký. Při cvičení, které se odehrává ve fiktivním evropském státě, zasahují alianční jednotky proti nepříteli, který se tuto fiktivní zemi pokouší obsadit svou regulérní armádou. Využívá k tomu i část populace, která se v napadené zemi hlásí k nepřátelskému státu.

Na cvičení s názvem Allied Spirit se podílí osm zemí, největší kontingenty na něj vyslaly Česko, Spojené státy a Británie. „Devět praporů, co mám, by mělo v rámci sboru porazit nepřítele v prostoru, který jsme dostali přidělený, vytlačit ho nebo ho zlikvidovat,“ popsal úkol jednotek Kopecký.

Uvědomuje si přitom velkou odpovědnost, kterou mu dává úloha velitele mnohonárodních sil. „Je to trochu nevděčná role, protože dát dohromady tak velkou jednotku z tolika národů není jednoduché. Já musím se svým štábem plánovat, musím se rozhodovat, vydávat rozkazy, pohybovat se mezi těmi manévrovými jednotkami a řídit boj,“ řekl.

Cvičení podle něj znamená velký přínos pro českou armádu. „Benefit tady je ten, že na českém území cvičíme s Čechy. A tady cvičíme v prostředí, v kterém bychom v rámci NATO působili. To znamená, že partnery poznáváme, slaďují se tady doktríny. Máme rozdílné zbraně, máme rozdílné spojovací prostředky, to všechno se musí procvičit, abychom byli schopni spolu opravdu válčit,“ řekl Kopecký.

Velmi komplikované cvičení

„Cílem cvičení je podpořit vzájemnou spolupráci mezi spojenci. Vytváříme realistické podmínky, v nichž naše jednotky musí na taktické úrovni spolupracovat,“ řekl americký generál Christopher Cavoli, který cvičení připravil a dohlíží na jeho průběh. „Cvičení je velmi komplikované, na jeho konci ale budou naše jednotky mnohem lépe připravené působit společně a čelit současným výzvám,“ řekl.

Práci českých jednotek v rámci cvičení americký generál chválí. „Má zkušenost s českou armádou je zatím vynikající. Jsou to mimořádní vojáci, velmi profesionální a velmi disciplinovaní,“ řekl Cavoli. České vojáky chválí i náčelník generálního štábu Armády ČR Josef Bečvář. „Já cvičící vojáky považuji za velmi dobře připravené jednotky, které jsou schopny plnit úkoly v aliančním prostředí,“ řekl.

Náčelník generálního štábu si nicméně postěžoval na starší techniku, s níž čeští vojáci musí zacházet. „Už úplně neodpovídá kompatibilitou tomu, abychom byli plně součinnostní s našimi aliančními partnery,“ řekl. Podle něj je třeba, aby česká armáda své vybavení modernizovala, k tomu je ale nutná dlouhodobá stabilita rozpočtu. „Abychom mohli zahájit tyto velké akvizice, tak nám musí být naprosto jasno, kolik bude mít resort do roku minimálně 2019,“ řekl Bečvář.