Cesta k povýšení starosty v Číně? Falšování statistik

Všečínské shromáždění lidových zástupců

Všečínské shromáždění lidových zástupců Zdroj: CTK

Nepravdivost a nespolehlivost ekonomických dat v Číně není problémem jen na národní úrovni. Jak dokládá studie amerického Národního úřadu pro ekonomický výzkum (NBER), dotýká se i nižších úrovní státní správy nejlidnatější země světa. Studie ukazuje, že starostové v Číně manipulovali se statistikami porodnosti, což jim pomáhalo k povýšení.

Systém územní samosprávy v Číně nefunguje na demokratickém principu, ale popisuje se jako meritokracie, tedy vláda „nadaných“. Jedinci jsou povyšování na základě zásluh. V případě starostů a úředníků na lokálních úrovních je to například na základě jejich výsledků v oblasti růstu HDP, ale také, alespoň ještě donedávna, podle úspěchů v oblasti politiky jednoho dítěte.

Mnozí považují tento systém za příčinu hospodářského úspěchu Číny. Studie vědců NBER tento názor zpochybňuje, když ukazuje, že za povýšením mohou stát zfalšované statistiky.

Studie zkoumala 967 starostů v 28 provinciích mezi roky 1985 a 2000. Výzkum ukazuje, že starosta, který ve svém městě během jednoho roku snížil porodnost o jedno dítě na tisíc obyvatel, měl o 10 procent větší šanci na povýšení. Problémem však bylo, že starostové tyto statistiky, o které se prefektury (nadřazené územní jednotky) opírají, ovlivňovali.

Američtí ekonomové proto použili data také z celostátního sčítání lidu. V takovém případě žádnou závislost mezi pravděpodobností povýšení a snížením porodnosti nenašli. To poukazuje na nepravdivost regionálních dat. Jak studie dodává, „efektivita [meritokracie] je oslabena kvůli schopnosti starostů manipulovat s vykazovanými výsledky.”

Přiznání provinčních představitelů

Pochybnosti o falšování dat na regionální úrovni nejsou v Číně novinkou. V roce 2012 přinesl americký deník New York Times s odvoláním na některé čínské manažery zprávu, že v některých městech a provinciích úředníci nafukují údaje o výstupu ekonomiky a nabádají firmy, aby to samé dělali s údaji o svých ziscích a tržbách. Národní statistický úřad v Pekingu zprávu popřel.

Na konci minulého roku lokální úředníci v Číně po nátlaku národní vlády jeden případ falšování oficiálně potvrdili. Měl se odehrávat v několika provinciích na severovýchodě země, kde byrokraté nadhodnocovali data o hospodářském růstu nebo investicích v několika přecházejících letech. Podle zfalšovaných dat dokonce některé regiony předčily v růstu Hongkong.