Chorvati odvážejí uprchlíky do Maďarska. Porušujete pravidla, zní z Budapešti

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk/AP

Na chorvatsko-maďarskou hranici dorazilo prvních 23 autobusů převážejících uprchlíky, vystoupilo z nich asi 1700 běženců imigrantů. Na druhé straně hranice u přechodu Beremend se shromáždili maďarští vojáci a policisté. Na místě jsou i dva obrněné vozy. Následně se objevily autobusy i na maďarské straně, do kterých migranti začali postupně nastupovat a odjíždět. Podle policie jsou migranti odváženi do dvou registračních center blízko rakouské hranice.

Chorvatský premiér Zoran Milanović prohlásil, že Chorvatsko se sice o migranty proudící do země ze Srbska postará, ale nemůže je na svém území nechat. Bude je proto posílat dál do Evropské unie přes Slovinsko a Maďarsko.

Autobusy s uprchlíky vyrazily z měst Tovarnik a Beli Manastir na chorvatsko-srbské hranici. V Maďarsku v úterý vstoupila v platnost přísná opatření proti migraci, jež společně s výstavbou plotu na hranici prakticky zastavila masové přechody hranic ze Srbska.

Lidé utíkající před válečnými konflikty a bídou z Blízkého východu, Asie a Afriky tak namísto toho začali proudit do Chorvatska. Za pouhé dva dny do země dorazilo na 14 tisíc migrantů. Většina z nich v zemi nechce zůstat. Od chvíle, kdy začal největší příliv migrantů si v zemi požádala o azyl jen jedna žena s dětmi, uvedla ministryně zahraničí Vesna Pusićová.

Tvrdá kritika

Do Záhřebu se ostře pustil maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó. Namísto kritizování Maďarsko by prý chorvatský premiér Zoran Milanović „měl říct, co udělal špatně během příprav na příchod migrantů a proč bylo Chorvatsko neschopné postarat se o migranty po jediném dni“. Jak Szijjártó dodal, namísto dodržování pravidel EU tak naopak Chorvatsko povzbuzuje tisíce migrantů, aby nelegálně překročili hranice. „Namísto toho, aby jim pomáhali, Chorvatsko povzbuzuje masy lidí, aby spáchaly trestný čin - nelegální překročení hranice je trestným činem,“ dodal maďarský ministr.

Chorvatsko rovněž uzavřelo sedm z osmi přechodů na hranicích se Srbskem. Podle Vincenta Cochetela z Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNCHR) jde o velmi nešťastné řešení. „Zavření hranic, jako se to děje během několika posledních dní, problém nevyřeší. Lidé jsou v pohybu, jsou zoufalí a chtějí najít bezpečí,“ citovala Cochetela britská BBC.

Maďarský premiér Viktor Orbán oznámil, že dnes časně ráno začaly bezpečnostní složky na hranici s Chorvatskem stavět dočasný plot. Do oblasti bylo rovněž posláno 1800 vojáků a 800 policistů.

**