Chtěli bránit dům před demonstranty a jsou hvězdami internetu, teď americkému páru hrozí roky vězení

Manželský pár čelí obžalobě.

Manželský pár čelí obžalobě. Zdroj: Plunder

V reakci na událost vznikla řada koláží.
Obrana vlastního majetku jako námět na film?
Internet překřtil manželský pár na Kena a Karen.
Mark McCloskey jako hrdina herního hitu GTA: Vice City?
5
Fotogalerie

Z nezákonného použití zbraně obžalovali ve Spojených státech manželskou dvojici, která v červnu mířila před svým domem ve městě St. Louis ve státě Missouri na účastníky demonstrace proti rasismu. Obžalovaní tvrdí, že měli strach a chtěli bránit svůj majetek i životy.

"Je nezákonné mávat zbraněmi výhružným způsobem před účastníky nenásilné demonstrace," uvedla prokurátorka Kimberly Gardnerová. "Tento typ chování je ve městě St. Louis nepřijatelný," dodala. Úřady podle ní musí chránit právo na pokojný protest. "Jakákoli snaha ho omezit zastrašováním, nebude tolerována," uvedla Gardnerová.

Incident ze St. Louis vyvolal ve Spojených státech značnou pozornost, mimo jiné proto, že video, které jej zachycuje, na twitteru sdílel americký prezident Donald Trump. Záběry manželského páru se okamžitě staly internetovým hitem a na jejich motivy vznikla řada koláží.

Prohlédněte si galerii koláží, které kolují internetem:

Na záběrech jsou vidět právníci Mark a Patricia McCloskeyovi, kteří stojí před svým domem a míří zbraněmi na účastníky demonstrace proti rasismu a policejní brutalitě. Ulice, kterou demonstranti procházeli, je ale podle agentury AFP soukromá. Protestující ulicí chtěli projít k domu demokratické starostky St. Louis Lydy Krewsonové, kterou hodlali vyzvat k rezignaci.

McCloskeyovi uvedli, že je přítomnost protestujících, převážně černochů, před jejich domem vyděsila. "Měl jsem strach, že nás za několik vteřin zavraždí, že spálí náš dům, zabijí naše domácí mazlíčky. Byli jsme sami před zuřivým davem," řekl na svou obhajobu Mark McCloskey jedné z místních televizních stanic.

Podívejte se na video z incidentu:

Manželům hrozí až čtyři roky vězení. Prokurátorka Gardnerová podle agentury AP ale nechce, aby dvojice putovala do vězení. V případě, že budou McCloskeyovi usvědčeni, měli by podle ní dostat alternativní trest, například obecně prospěšné práce.

Proti vyšetřování McCloskeyových se postavila řada republikánských politiků včetně prezidenta Trumpa či guvernéra státu Missouri Mikea Parsona. Ten už prohlásil, že dvojici v případě odsouzení udělí milost.

Demonstrace proti rasismu a policejní brutalitě vypukly ve Spojených státech po květnové smrti George Floyda, který zemřel v Minneapolisu při zatýkání policistou.