Chu Ťin-tchao: Korupce nás může zničit

Sjezd komunistů v Číně

Sjezd komunistů v Číně Zdroj: ctk

Dejte si pozor na korupci uvnitř strany, vyvolává hněv lidí a sociální neklid, vzkázal budoucím lídrům Číny odcházející prezident Chu Ťin-tchao. „Nezvládnutí problému může mít pro stranu fatální následky. Může dokonce způsobit kolaps strany a pád státu,“ podotkl v úvodní den komunistického sjezdu, který má během týdne provést rozsáhlou obměnu vedení nejlidnatější země světa.

Silné téma schůzky aparátčíků předznamenala měsíce se vlekoucí kauza, při níž byl kvůli údajné korupci a obcházení zákonů odklizen stranou ctižádostivý politik Po Si-laj. Původně měl přitom v těchto dnech aspirovat na místo v devítičlenném stálém výboru politbyra. „Každý, kdo poruší zákon, má být postaven před justici, ať jde o kohokoli, ať je jeho moc nebo oficiální pozice jakákoli,“ zdůraznil včera prezident.

Těžko však říci, zda exemplární případ Po Si-laje, „prozření“ dosluhujících politiků a příchod nových tváří pobouřené Číňany uklidní. V předvečer sjezdu se na internetu objevily tisíce výzev k přijetí účinnějších opatření k boji s úplatkářstvím a zneužíváním moci. Veřejnému mínění o stranické elitě zcela jistě neprospěly ani nedávné zprávy o tom, že rodina rovněž končícího premiéra Wen Ťia-paa nashromáždila majetek dosahující minimálně 2,7 miliardy dolarů.

Střídání ve vedení ČínyStřídání ve vedení Číny | E15

Podle nedávného průzkumu agentury Pew Research Center považuje „zkorumpované úředníky“ za hlavní problém 50 procent lidí, před čtyřmi lety to přitom ještě bylo 39 procent tázaných. Pro srovnání – propast mezi bohatými a chudými je starostí číslo jedna pro 48 procent respondentů. Expert na politický systém a řízení Číny Min-sin Pchej ve své zprávě připomíná, že korupce nejenže podněcuje sociální nepokoje a odrazuje investory, ale kupříkladu také komplikuje ochranu životního prostředí. Jeho špatný stav je přitom dalším zdrojem napětí ve společnosti.

Přestože má vláda k dispozici více než 1200 protikorupčních zákonů a nařízení, končí za mřížemi necelá tři procenta nečestných úředníků, podotkl ve své zprávě. „To činí korupci vysoce ziskovou aktivitou s nízkým rizikem,“ míní odborník. Objem rozkradených peněz přitom podle něj od osmdesátých let minulého století strmě roste. „Přímé náklady na korupci činí každý rok až 86 miliard dolarů,“ odhadl před časem.

Čtěte také:

Zdvojnásobíme růst a mzdy, hlásá sjezd komunistů v Číně

Rudé legitky a hvězdy. Čínský monstrsjezd začal

Peking chystá výměnu vedení. Ekonomice to může pomoci

, který se má stát novým prezidentem, sice může tlačit k reformám a větší transparentnosti, všichni ale vědí, že mu budou házet klacky pod nohy šedé eminence spjaté se státními podniky, kterým současný stav plně vyhovuje.

Jaderná triáda

Čína se zřejmě brzy bude moci spolehnout na takzvanou jadernou triádu, tedy atomové zbraně s možností vypuštění ze země, ze vzduchu i z vody. Podle zprávy komise amerického Kongresu získá do dvou let jaderné ponorky, vyzbrojené balistickými nukleárními střelami, jež budou schopny trvale operovat na moři. Peking již uvedl do provozu dvě z asi pěti ponorek na jaderný pohon nové třídy. Plavidla třídy Jin mají být vybavena raketami JL-2 s odhadovaným doletem 7400 kilometrů.