Cigarety nebo alkohol? Kdepak, ve vězení se platí čínskými nudlemi

čínské nudle

čínské nudle

Dlouhodobé snižování rozpočtu na americké věznice má nečekané dopady na život trestanců. Doktorand sociologie na arizonské univerzitě Michael Gibson-Light ve svém výzkumu zjistil, že nejcennějším platidlem pro vězně již nejsou cigarety. Komoditou, která hýbe temným vězeňským trhem, jsou v současnosti asijské instantní nudle, takzvaný rámen.

Ač se představa vězňů v mundúrech, vyměňujících si u stěny s ostnatým drátem sáčky s nudlemi, může zdát komická, jedná se celkem o logické vyústění situace v amerických věznicích. Ty musejí bojovat se škrty v rozpočtech a výdaje na stravu vězňů jsou jednou z prvních položek, kterou se ředitelé věznic snaží snížit. Podobný trend se objevuje v káznicích po celé zemi. „Jedná se o kolektivní reakci. Nudle používají trestanci napříč věznicemi, státy, gangy a jednotlivými národnostmi,“ řekl Gibson-Light, autor studie

Snížení kvality a kvantity jídla tak nahrává jednomu z nejlevnějších a nejjednodušších jídel, tedy instantním nudlím. Ty si vězni cení především pro jejich trvanlivost, polévka si zachová stejnou chuť i po několik let, i po dekádě se podle lékařů dá konzumovat bez vážných zdravotních následků. Další výhodou této potraviny je její vysoká energetická hodnota, navíc se nudle dají snadno kombinovat i s ostatními pokrmy.

Je tedy zřejmé, že v barterovém trhu mezi hladovými vězni instantní nudle zaujaly důležitou pozici. Vězni pak balíčky s rámenem mohou vyměňovat téměř za jakoukoliv jinou komoditu. „Může jít o jiné potraviny, hygienické potřeby, ale také služby, například praní nebo úklid cely. Někteří vězni přiznali, že tvrdé kusy suchých nudlí používají místo žetonů při hraní karet,“ uvedl Gibson-Light.

Podle něj není změna formy platidla ve věznicích něco, co by se dělo pravidelně. Aby k ní došlo, musí podle studie společnost trpět nějakým nedostatkem, nebo prožít radikální změnu ve vězeňském životním stylu. Ve věznicích, kde se vězni k cigaretám mohou dostat legální cestou, v současnosti hrají instantní nudle prim. Dalším platidlem, které se nyní nachází ve stínu rámenu jsou například poštovní známky a obálky, tedy jednu z mála možností, jak se mohou vězni dorozumívat s okolním světem.

V roce 2010 činily americké výdaje na věznice téměř padesát miliard dolarů, o rok dříve byla částka ještě o 5,6 procenta vyšší.