Cíl dánského předsednictví EU? Mimo jiné udržet Británii

Helle Thorningová-Schmidtová

Helle Thorningová-Schmidtová Zdroj: Reuters

Dánsko, které přebírá předsednictví unie po Polsku, uvedlo jako jednu ze svých hlavních priorit to, aby se dále nerozvolňovaly vazby mezi Velkou Británií a zbytkem sedmadvacítky. Dánská premiérka Helle Thorning-Schmidtová zároveň slíbila, že se bude snažit zabránit postupnému rozdělování unie na členy a nečleny eurozóny.

Britský premiér David Cameron se na prosincovém summitu jako jediný státník odmítl připojit k novému unijnímu paktu na zpřísnění rozpočtové disciplíny, protože neuhájil některé výjimky pro britské finanční instituce. Od té doby se stále víc spekuluje o tom, jak bude pokračovat působení Spojeného království v rámci EU.

Dánsko, které patří mezi 10 unijních zemí bez společné měny, se k rodícím se základům fiskální unie na rozdíl od Londýna připojilo. Přesto Kodaň považuje za důležité, aby se Británie nedostávala do stále větší izolace.

„Velká Británie se musí sama rozhodnout o svém směřování, ale není žádným tajemstvím, že chceme být mostem nad rozbouřenými vodami. Nechceme, aby se Británie začala vzdalovat,“ cituje Reuters dánského ministra pro evropské záležitosti Nicolaie Wammena.

„Dánsko je kategorií samo o sobě. Nemá závazek přijmout euro, přesto se na rozdíl od Britů chová tak, jako by ho mělo,“ komentoval dánskou pozici profesor Niels Thygesen z Kodaňské univerzity. Kodaň stanovila hospodářskou odpovědnost EU za hlavní cíl svého předsednictví a chce podporovat německou snahu o posílení fiskální disciplíny v Evropě.

Daň z transakcí a dopravní infrastruktura – další témata předsednictví

Během šestiměsíčního předsednictví čeká Dány také rozhodující díl práce na jednání o rozpočtovém rámci EU pro roky 2014 až 2020. Kromě rozdělení výdajů se očekávají spory i o příjmovou stránku evropského rozpočtu, neboť se bude jednat o zavedení kontroverzní daně z finančních transakcí. Zejména Británie se ostře staví proti jejímu vytvoření.

Jako další cíle svého předsednictví si Dánsko klade budování evropské dopravní a energetické infrastruktury. Usiluje také o vytvoření dlouhodobé ekologické strategie EU, která by stanovila cíle až do roku 2020. Kodaň chce také dojít k mechanismu, jak by EU mohla čelit novým bezpečnostním hrozbám souvisejícím s imigrací v prostoru Středomoří, které se vynořily jako důsledek letošních politických změn v severní Africe.