Čína chce po vzoru USA nakopnout těžbu břidlicového plynu

břidlicový plyn, Čína

břidlicový plyn, Čína Zdroj: Reuters

Čínská vláda bude poskytovat investorům do průzkumu a těžby břidlicového plynu subvence. Peking má v úmyslu napodobit boom břidlicového plynu v USA, díky němuž se Spojené státy staly během několika let z dovozce plynu jeho vývozcem a předním producentem světa.

Čínská vláda nabídne za každý krychlový metr plynu vytěženého z břidlicových hornin 0,40 jüanu (asi 1,20 korun), sdělilo čínské ministerstvo financí. Bude to dvojnásobek subvence, kterou dává producentům dalšího nekonvenčního zdroje plynu - metanu z uhelných pánví.

Čína zahájila průzkum a rozvoj nalezišť břidlicového plynu ke konci roku 2009, dosud však žádnou komerční těžbu nemá. Břidlicová revoluce v USA přiměla Peking ke snaze o urychlení rozvoje zdroje, který by mohl výrazně přispět k řešení čínských energetických potřeb. Čína je největším spotřebitelem energie na světě.

Předpokládané rozložení nalezišť břidlicového plynu ve světě Předpokládané rozložení nalezišť břidlicového plynu ve světěPředpokládané rozložení nalezišť břidlicového plynu ve světě | EIA

Geologické odhady uvádějí, že Čína by mohla mít největší rezervy břidlicového plynu z celého světa. Vláda stanovila ambiciózní cíl dosáhnout u tohoto zdroje do roku 2015 produkce 6,5 miliardy krychlových metrů, což by představovalo kolem šesti procent celkové současné těžby plynu v zemi. Do roku 2020 by se měla produkce z břidlic dostat na 60 až 100 miliard metrů krychlových.

Jan Žižka: Břidlicový prstík