Čína chce více propojit Asii. Do Hedvábné stezky investuje 40 miliard

Chlouba čínských drah. Rychlovlak CRH je to nejlepší, co čínské dráhy mají

Chlouba čínských drah. Rychlovlak CRH je to nejlepší, co čínské dráhy mají Zdroj: Sasa Blau, E15

Čína přispěje částkou 40 miliard dolarů (890 miliard korun) na vytvoření fondu pro rozvoj infrastruktury v Asii, jehož cílem bude zlepšit propojení tamních trhů. Uvedl to čínský prezident Si Ťin-pching při setkání se svými protějšky z Bangladéše, Kambodži, Laosu, Mongolska, Barmy, Pákistánu a Tádžikistánu.

Fond označovaný jako „Hedvábná stezka“ bude podle čínského prezidenta otevřený investorům z celého světa, kteří se do něj budou moci „aktivně“ zapojit. Prozatím však není jasné, jak přesně bude fond fungovat, kdy zahájí činnost a kde bude mít sídlo, píše agentura Reuters.

Prezident uvedl, že fond bude řešit „potřeby různých zemí a zahrnovat pozemní i námořní projekty“. Dodal, že Čína je připravena přivítat sousední země „ve vlaku čínského rozvoje“. Podle státní agentury Nová Čína by se měl fond soustředit na programy, které počítají s výstavbou silnic, železnic, přístavů a letišť ve střední a jižní Asii.

Čína již v říjnu společně s 21 dalšími asijskými zeměmi podepsala dohodu o vzniku nové mezinárodní banky, která má pomáhat financovat infrastrukturní projekty v Asii. Tato nová instituce s názvem Asijská banka pro investice do infrastruktury je vnímána jako konkurence vůči zavedeným organizacím, jako jsou Světová banka nebo Asijská rozvojová banka, jejichž největšími finančními podporovateli jsou Spojené státy a jejich spojenci.

Co byla Hedvábná stezka
Hedvábná stezka či Hedvábná cesta je starověká a středověká trasa vedoucí z východní Asie přes střední Asii do Středomoří. Ve své hlavní větvi spojující čínské město Čchang-an (Si-an) s Malou Asií a Středozemním mořem. Její celková délka po souši a po moři činí asi osm tisíc kilometrů.
Obchod po hedvábné stezce byl důležitým faktorem při rozvoji velkých starověkých civilizací v Číně, Mezopotámii, Persii, Indii a Itálii a pomohl položit základy moderního světa.