Čína globálně rekordně investuje, od začátku roku přes 111 miliard dolarů

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: 401(K) 2012, Flickr.com (CC BY-SA 2.0)

Dobývání světa čínským kapitálem nabírá na síle. Od ledna už oznámili investoři ze země za velkou zdí větší útraty za zahraniční akvizice než za celý loňský rok, investičních příležitostí v brzdící čínské ekonomice je totiž stále méně.

Podle dat agentury Thomson Reuters překročilo počítadlo oznámených fúzí a akvizic čínských hráčů ve světě v polovině června sumu 111,6 miliardy dolarů, tedy o sto milionů více než za celý rok 2015.

Statistiky zámořského The American Enterprise Institute zároveň ukazují, že letošní čínské zahraniční investice budou s přehledem nejvyšší v historii. Čína letos za hranicemi zatím utratila takřka čtyřnásobek částky než za celý předkrizový rok 2007.

Růst investic v zahraničí

Za poslední dvě desetiletí Čína díky obchodním přebytkům nashromáždila značný objem prostředků, který z velké části směřoval do devizových rezerv. V posledních letech se ale začíná také zvyšovat objem čínských investic v zahraničí,“ uvádí hlavní ekonom Deloitte David Marek.

Podle Pavla Sobíška, hlavního ekonoma UniCredit Bank, se dal čínský krok hromadných investic dal očekávat. „Čínský tah v oblasti akvizic je logickou politikou v situaci, kdy tamní ekonomika zpomaluje růst,“ podotkl hlavní ekonom banky UniCredit Pavel Sobíšek. Zatím posledním nákupem je tříčtvrtinový podíl v herním technologickém kolosu Supercell, za který čínský Tencent zaplatil devět miliard dolarů (207 miliard korun).

Objem investicObjem investic|Repro E15

Doposud největší letošní akvizicí byl nákup švýcarské agrochemičky Syngenta za 43 miliard dolarů (1,032 bilionů korun) ze strany čínské společnosti ChemChina, která překonala nabídku americké agrární společnosti Monsato.

Lákavé západní trhy

„Čínu lákají velké západní trhy s vysokou životní úrovní a chutí utrácet. Chtějí být také blízko technologickým centrům, kde se rodí nové věci a myšlenky,“ tvrdí hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská.

Technologie loni byly podle statistik The American Enterprise Institute s 15 miliardami investovaných dolarů v pořadí čtvrtým nejčastějším zahraničním cílem čínského kapitálu. Jedničkou byl s 21 miliardami dopravní průmysl následovaný energetikou a realitami, do první oborové pětky, za níž čínští investoři utratili 87 miliard dolarů, se vešly i investice do finančního sektoru.

Suverénně nejvíce čínských investic zamířilo loni do Ameriky, z každého investovaného dolaru putovalo do USA kolem dvaceti centů. „Čína bude patrně hrát do budoucna důležitou roli coby investor, zdroj prostředků ovšem neporoste tak rychle jako v minulosti,“ dodává analytik Marek.

Celkem by podle odhadů čínské investiční banky China International Capital mohla Čína letos ve světě nakoupit akvizice za 150 miliard dolarů.